005.jpg

У Сумах триває підготовка до проведення в місті ХVІ Міжнародного фестивалю духової музики «Сурми України».

Про хід підготовки під час апаратної наради при міському голові доповіла начальник відділу культури та туризму Наталія ЦИБУЛЬСЬКА.

Фестиваль, нагадала вона, відбудеться в Сумах 27-28 червня.

Цього року своє мистецтво даруватимуть сумчанам 15 художніх колективів: 14 духових оркестрів з України та один колектив із Туреччини (м. Бурса).

Учасниками фестивалю є:

  • оркестр Центру військово-музичного мистецтва Військово-Морських Сил Збройних Сил України (м. Одеса);
  • Заслужений академічний Ансамбль пісні і танцю Збройних Сил України (м. Київ);
  • духовий оркестр 27-ї Сумської реактивної артилерійської бригади (м. Суми);
  • зведений військовий оркестр Військового Інституту телекомунікації та інформатизації Державного Університету телекомунікації та Київського військового ліцею імені Івана Богуна (м. Київ);
  • військовий оркестр 8-го Чернігівського навчального центру Державної спеціальної служби транспорту (м. Чернігів);
  • оркестр 194-го понтонно-мостового загону Державної спеціальної служби транспорту України (м. Новомосковськ, Дніпропетровська область);
  • духовий оркестр Центру музичного мистецтва Управління забезпечення Оперативно-рятувальної служби Цивільного захисту ДСНС України (м. Київ);
  • Народний самодіяльний духовий оркестр Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «ХАІ» (м. Харків);
  • оркестр Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» ім. І. Г. Харитоненка (м. Суми);
  • Народний дівочий духовий оркестр «Роксолана» Кременчуцького педагогічного коледжу ім. А. С. Макаренка (м. Кременчук, Полтавська область);
  • військово-історичний оркестр Улудаг Мехтер (м. Бурса, Туреччина);
  • камерний оркестр Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова (м. Київ);
  • Народний оркестр духових інструментів Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. С. Бортнянського (м. Суми);
  • оркестр духових інструментів клубу первинної профспілкової організації АТ «Сумський завод «Насосенергомаш» (м. Суми);
  • духовий оркестр Харківської дитячої школи мистецтв № 2 ім. П.І. Чайковського (м. Харків).

«Програма фестивалю, як завжди насичена та яскрава. Майже усі заходи відбуватимуться в історичній частині міста та у найбільш визначних та мальовничих місцях», – наголосила Наталія Цибульська.

27 червня на Театральній площі відбудеться урочисте відкриття фестивалю та шоу духових оркестрів.

28 червня на майдані Незалежності учасники фестивалю стануть окрасою урочистостей з нагоди відзначення Дня Конституції України, після яких відбудеться церемонія покладання квітів до підніжжя пам’ятника Тарасові Шевченку, музичний супровід якого забезпечуватиме Заслужений академічний ансамбль пісні і танцю Збройних Сил України.

В урочистому марш-параді візьмуть участь всі учасники фестивалю, за винятком ансамблю ЗСУ.

По його завершенню на прихильників живої музики чекатиме святкова концертна програма у сквері ім. Т. Шевченка за участі ансамблю пісні і танцю ЗСУ та дебютантів фестивалю – молодіжного колективу з м. Києва – камерного оркестру Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова.

Далі духові оркестри даруватимуть сумчанам та гостям міста незабутні хвилини спілкування з чарівним світом живої музики, виступаючи в обласному академічному театрі Щепкіна та на різних майданчиках міста. На концертну програму до театру запрошують оркестри з Чернігова та Новомосковська. Біля Альтанки виступатиме оркестр з Одеси, біля ТЦ «Мануфактура» – оркестр Центру музичного мистецтва Управління забезпечення Оперативно-рятувальної служби Цивільного захисту ДСНС України, біля Палацу культури «Хімік» – зведений військовий оркестр з Києва, у парку відпочинку «Стріха» гратиме оркестр Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. С. Бортнянського. Шанувальники турецького колективу матимуть нагоду почути та побачити його виступ біля ТРЦ «Лавина». Два молодіжні колективи – Кременчуцькі «Роксолани» та оркестр ХАІ –виступатимуть у дитячих оздоровчих таборах «Зоряний» та «Сонячний».

Увечері на стадіоні «Ювілейний», як завжди, відбудеться гала-концерт фестивалю «Сурми України», що стане кульмінацією свята духової музики в Сумах.

Цього року фестиваль збере майже  600 учасників, з яких 400 – іногородні. Музиканти проживати у готелі-гуртожитку «Олімпійський», гуртожитку інституту післядипломної освіти та у ліцеї-інтернаті «Кадетський корпус» ім. І. Г. Харитоненка. Керівний склад – у готелі «Воскресенський».

Послуги з харчування надаватимуть заклади «Смакота», «Купідон», «Медуниця», ресторан готелю «Воскресенський» та кафе у парку «Казка».

Як і у попередні роки, кожен колектив супроводжуватимуть представники структурних підрозділів міської ради.