003.jpg

2 лютого в «Агенції промоції «Суми» відбулася презентація одразу двох поліграфічних промоушн-проектів. Сумчанам представили збірки «Культурний острів» та «Колібрі» – частини великої культурологічної програми «Місто Суми на культурній карті світу».

Унікальність видань у тому, що обидва вони є продовженням та результатом інтернет-проектів, розширюючи їх межі. «Колібрі» – міжнародний конкурс прозових мініатюр, а «Культурний острів» – щорічний арт-медіа проект. Їх метою є популяризація творчого ставлення до життя та позиціонування Сум, як креативного міста, що посідає чільне місце у сучасному тренді. Результатом кожного з проектів і стало видання збірок, презентованих у «Агенції промоції».

«Це незвичне для нашого краю явище: проект народився в Інтернеті, а завдяки розголосу і певним зусиллям він отримав імпульс і тепер є й у друкованому вигляді, як презентаційний фонд», – говорить Григорій ЄЛИШЕВИЧ, один з членів журі конкурсу прозових мініатюр.

Перед ним та колегами стояло складне завдання: обрати з понад 250 творів 122 авторів з 5 країн світу (України, Росії, Молдови, Білорусі та Німеччини). У підсумку до збірки «Місто Суми на культурній карті світу. «Колібрі» потрапили 16 мініатюр. Це маленькі історії з життя звичайних людей з різних країн, роздуми на теми почуттів, моральних питань, сенсів людського буття та інших загальнолюдських цінностей.

Невеликий обсяг тексту кожного твору співпадає з ритмами сучасного світу, де перед очима з нас щохвилини змінюється безліч різноманітної інформації, а у всесвітній мережі користувачі спілкуються за допомогою невеликих послань-постів.

Прикметно, що наскільки б різними творчо та віддаленими географічно не були автори мініатюр, кожен твір збірки проілюстровано картинами сумських художників із зображенням різних куточків нашого міста. Тож Суми стали центром, який поєднав представників кількох країн.

«Збірка «Місто Суми на культурній карті світу. «Культурний острів» представляє його «мешканців» - сумчан, які на волонтерських засадах створюють усілякі творчі події та явища у різних форматах і видах громадської діяльності, враховуючи головний принцип освоєння «terra incognita». Творчих людей за визначенням неможливо і недоцільно розставляти за рейтингом , адже кожен творець унікальний і неповторний, тому й номінації щороку змінюються. На світлинах представлені фотознімки лауреатів арт-проекту «Культурний острів» 2013-2014 років. На звороті – невеличка розповідь про кожного з них.

«Мешканців «культурного острову» стає більше», – резюмувала головний редактор медіа порталу «Агенція творчих подій» Лариса ІЛЬЧЕНКО. І це гарна новина, адже завдяки таким проектам Суми можуть стати однією з великих географічних точок на уявній карті світу, де виникають різноманітні культурні події та мешкають яскраві творчі особистості!

Ініціаторами появи такого підсумкового поліграфічного продукту стали «Агенція творчих подій» та Центр розвитку території та соціального маркетингу «Триторія».

«Ми, так би мовити, знайшли один одного і почали думати над ідеєю та її реалізацією. Потім знайшли авторів, «родзинки» кожного тексту, усе спроектували і подалися до Сумської міської ради. Там нас підтримали, надавши фінансову допомогу, що стало приємною несподіванкою для нас»,– говорить керівник ЦРТСМ «Триторія» Юрій ГЛАДЕНКО.

Зауважимо, що незвичним є і формат самих збірочок, який привертає увагу та приємно вражає. Адже вони оснащені перфораційною стрічкою, завдяки якій аркуш із кожною мініатюрою чи фотографією може бути відокремленим. Його можна буде подарувати чи відіслати як своєрідну листівку.

Обидві поліграфічні збірки стануть красивим, корисним та «розумним» подарунками для гостей нашого міста. Частину накладу, який складає 500 примірників кожного видання, буде передано до міських бібліотек.

Загальний наклад складає 500 примірників кожного видання. Частина тиражу розповсюджуватиметься у міських бібліотеках.

А 17 лютого о 17.30 у Сумській міській централізованій бібліотечній системі ім. Т. Г. Шевченка відбудеться оголошення результатів конкурсу і офіційна презентація збірок. Також усі автори, чиї твори увійшли до видань, отримають по примірнику.

***

Збірки «Колібрі» та «Культурний острів» видані за фінансової підтримки Сумської міської ради. Творча група: Лариса Ільченко, Ігор КАСЯНЕНКО, Юрій Гладенко, Сергій Тихенко, Володимир ХВОСТИК. Фотохудожник: Сергій ЧЕПУЛЬСЬКИЙ. Консультант-мистецтвознавець: Надія ЮРЧЕНКО.