Надрукувати
Перегляди: 2206

Під такою назвою 5 листопада відбувся семінар директорів бібліотечної системи області. Приймали колег у Сумській міській централізованій бібліотечній системі ім. Т.Г. Шевченка.

Участь у роботі семінару взяли також спеціалісти відділу культури та туризму та обласного управління культури і туризму, національностей та релігій.

З вітальним словом перед зібранням виступив заступник міського голови Степан ПАК.

Наталія ЦИБУЛЬСЬКА, начальник відділу культури та туризму, розповіла про досягнення сумських бібліотекарів.

Заступник начальника управління культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Любов ДЕМЧЕНКО окреслила нові горизонти у подальшій роботі бібліотек області.

Присутні вели розмову щодо ролі публічної бібліотеки у задоволенні інтелектуальних та духовних потреб населення.

Ми живемо у столітті інформації, нових наукових знань, нових інформаційних технологій. Живемо у час, коли постійно зростає роль спеціальних інститутів, відповідальних за накопичення і розповсюдження значимої інформації. Однією з головних серед таких інститутів залишається саме бібліотека.

 

«Кожен з нас може отримати в бібліотеці душевний спокій, втіху в печалі, моральне оновлення і щастя, якщо вміє володіти тим дорогоцінним ключем, який відкриває таємничі двері цієї скарбниці», – стверджував англійський дослідник Джон Леббок. Цей вислів, напевно, якнайкраще репрезентує життя сучасної бібліотеки. Адже бібліотека – це дім, де зосереджені тисячі думок, а бібліотекар – людина, котра ці думки упорядковує і доносить їх до читача

Протягом багатьох років українці сприймають бібліотеку як осередок культурно-освітнього розвитку громади, знання в якій, в першу чергу, черпаються із друкованої книги. Проте світ невпинно трансформується, і перед сучасною бібліотекою відкриваються нові можливості. Сучасні технології накладають певну відповідальність на бібліотечних фахівців за виховання інформаційної культури своїх користувачів. Це, у свою чергу, передбачає вільну орієнтацію в сучасних джерелах інформації, навички роботи з комп’ютером, оволодіння культурою спілкування і читання. Значно розширюється бібліотечна сфера у мережевому середовищі, що призводить до зростання значення віртуального спілкування.

Сумська міська централізована бібліотечна система є показовою щодо відповідності бібліотек умовам сучасного світу. Тому не випадково, що саме досвід роботи Сумської ЦБС став головною темою семінару та його майстер-класів.

Кількість сумчан, які вважають бібліотеку рідним домом, не зменшується. Цьому сприяє готовність працівників ЦБС йти на зустріч часу та його вимогам. Сумські бібліотекарі вже давно вийшли за стіни рідних бібліотек та знаходять нових читачів рекламуючи свої послуги на вулицях міста під час різноманітних акцій та флеш-мобів, використовуючи нові сучасні технології у Інтернет-просторі. Кожна філія має електронну адресу, свої сторінки у соціальних мережах. Великий обсяг інформації можна знайти на сайті самої ЦБС та на «Інформаційно-ресурсному центрі для людей з обмеженими можливостями», який функціонує на базі бібліотеки-філії № 17.

Завдяки фінансуванню з міського бюджету та перемогам у грантових проектах, при кожній бібліотеці працюють безкоштовні Інтернет-центри. Серед останніх здобутків – перемога в проекті «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету - V» (програма «Бібліоміст»), який проходив у 2013 році. Завдяки цій перемозі бібліотеки отримали 20 комп’ютерів та 6 комплектів комп’ютерного обладнання за кошти гранту (107,1 тис. грн.) та 10 комп’ютерів – за кошти міського бюджету (43 тис. грн.).

Серед перемог і проект «English 1, 2, 3», реалізація якого розпочалася торік. Це спільний проект компанії Funmedia та Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX). Відтепер всі користувачі бібліотек мають можливість пройти безкоштовне онлайн-навчання англійській мові.

Активно працюють сумчани і у напрямку вдосконалення своїх професійних навичок, форм і методів роботи з користувачами, піднесення іміджу бібліотечної професії. Серед бібліотекарів постійно проводяться різноманітні професійні конкурси, які спонукають до професійної та творчої реалізації особистості працівника.

Крім того, з кожним роком зростає рівень організації та проведення інформаційно-масових заходів. Цьогоріч на особливу увагу заслуговують заходи з нагоди 200-річчя Т.Г.Шевченка: літературно-музична композиція «Живе слово Кобзаря» (разом з обласною філармонією); флешмоб «Сумчани читають Кобзаря»; виставка Національної спілки майстрів народного мистецтва України «Вінок Кобзареві від сумських майстрів», що була розгорнута у відділі мистецтв ЦМБ ім. Т.Г.Шевченка та загальноміський творчий дитячий конкурс.

Особливої уваги заслуговує проект «Золото рідного міста», який є брендовим не тільки для бібліотечної системи, а для міста взагалі.