004.jpg

Перший заступник міського голови Володимир ВОЙТЕНКО провів розширену нараду щодо благоустрою території озера Чеха та збереження водойми.

На нараді були присутні заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан ПАК, керівники структурних підрозділів, представники обласних профільних структур, а також фахівці в галузі екології із СумДУ.

Метою наради було дати можливість виступити широкому колу фахівців сфери охорони навколишнього природнього середовища, тож кожен з присутніх висловив свою точку зору щодо майбутнього озера Чеха.

«До міської ради надходить багато звернень від містян щодо благоустрою території озера Чеха. Тож ця тема дуже актуальна і ми маємо спільно напрацювати пропозиції та обрати робочий проект щодо використання цієї території», – сказав Володимир Войтенко.

Озеро Чеха – природна перлина міста. Воно розташоване майже у центрі Сум. Це єдиний водний об’єкт у місті, щодо якого є розроблена у відповідності до законодавства землевпорядна документація. Зробили її ще у 2009 році. Озеро служить рекреаційною зоною для мешканців міста і, на жаль, потерпає від антропогенного навантаження.

Питання подальшої долі озера розглядали у трьох аспектах: природоохоронному, містобудівному та соціальному. Тож під час наради обговорили стан водного об’єкту; результати досліджень на мікробіологічні показники; впорядкування та використання прибережної території озера; віднесення зазначених земель до водного фонду.

Розглядали можливість створення на базі озера Чеха регіонального ландшафтного парку.

«Регіональний ландшафтний парк є природоохоронною рекреаційною установою, що створюється з метою збереження цінних природних комплексів, яким є озеро Чеха, а також забезпечення умов для організованого відпочинку населення. Це все закріплено на законодавчому рівні», – додав представник громадськості Анатолій ЄРЕМЕНКО.

Крім того, під час наради обговорювали варіанти мінімізації впливу на природний об’єкт. Лунали пропозиції розробити програму водозниження, щоб покращити водообмін озера; опрацювати можливість з’єднання озера Чеха з річкою Псел; визначити навколо озера водоохоронну зону, взяти її під охорону та закріпити це законодавчо; відмовитися від ущільнення даної території забудовами.2

Перший заступник міського голови Володимир Войтенко, підкреслив, що до вирішення даного питання треба підходити виважено і комплексно, необхідно розроблених заходи, які допоможуть максимально зберегти автентичність території.

«Дякую всім за вашу професійну думку. Ми маємо прийняти зважене рішення на благо природи та наступних поколінь. Слід потурбуватися і про водойму, і про прилеглі території, і щоб воно виконувало свою рекреаційну функцію», – зазначив він.

У підсумку зійшлися на тому, вивчать всі пропозиції та зберуться ще раз, адже питання вимагає детального опрацювання.