005.jpg

Сумські депутати звернулись до керівництва країни, аби внести зміни до законодавчих актів з метою надання суб’єктам підприємницької діяльності пільг при працевлаштуванні учасників антитерористичної операції.

Відповідне рішення ухвалила 25 липня Сумська міська рада більшістю голосів.

Звернення направлять до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України.

У ньому йдеться про те, що учасники антитерористичної операції, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України від збройної агресії Росії, мають кричущу проблему – працевлаштування учасників АТО. Учасники АТО після демобілізації не мають можливості знайти собі місце роботи.

Підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності, не поспішають працевлаштовувати ветеранів, а ще й наголошують, що їм «невигідно брати на роботу учасника АТО», оскільки ті мають «забагато пільг».

Нібито, учасник АТО буде зловживати своїми правами і на час його відпочинку чи то лікування роботодавець втрачатиме кошти, оскільки ту роботу, яку повинен виконувати учасник АТО, ніхто не виконуватиме, а це фактично завдає збитків підприємству, установі, організації.

Хоча вирішити цю проблему можливо, наприклад, шляхом внесення зміни до низки законів України та інших нормативно-правових актів, котрі б надавали роботодавцям (підприємствам, установам, організаціям) відповідні пільги за надання учасникам АТО робочих місць.

Насамперед необхідно встановити пільгові умови щодо : оподаткування на додану вартість, сплати земельного податку, компенсації за рахунок бюджетних коштів витрат понесених роботодавцем за час перебування учасника АТО на санаторно-курортному лікування, нарахування, обчислення, сплати єдиного внеску та ведення обліку, нарахування штрафних та фінансових санкцій тощо.

Всі ці зміни пришвидшать процес для учасника АТО знайти робоче місце, а роботодавці не шукатимуть в них проблему щодо ведення бізнесу, а вважатимуть за честь, що у них працюють люди на котрих можна покластися у будь-якій ситуації.