004.jpg

Сумська міська рада підтримала оновлене Положення про громадський (партиципаторний) бюджет м. Суми. Відповідне рішення ухвалили депутати на сесії 8 серпня.

Проект був підготовлений Департаментом комунікацій та інформаційної політики та Департаментом фінансів, економіки та інвестицій з врахуванням попереднього досвіду впровадження громадського бюджету у Сумах, практик інших міст і громад України та Польщі, експертів та пропозицій громадськості. Попередньо проект рішення пройшов погодження на Координаційній раді з питань громадського (партиципаторного) бюджету м.Суми.

Під час обговорення депутати запропонували залишити вік для голосуючих 16 років замість 14.

Також особлива увага була приділена пропозиції депутат Володимира ЧЕПІКА щодо скасування можливості подавати проекти на території бюджетних установ та закладів. На його думку, це не ставить у рівні умови усіх учасників, адже колективи таких закладів та установ мають більше ресурсів та можливостей для проведення агітації і голосування. Разом з тим, школи або заклади культури стають центрами мікрорайонів, наприклад, приватного сектору. І для певного балансу у положенні запропоновано, аби керівник такого закладу при подачі проектів надавав гарантійний лист, що об'єкт після реалізації буде загальнодоступним та безкоштовним для усіх.

У підсумку, пропозиція Володимра Чепіка не знайшла необхідної підтримки. Натомість була підтримана пропозиція Оксани КУБРАК, яка уточнила деякі норми, і була погоджена напередодні на засіданні Координаційної ради.

Утім, в цілому за проект рішення народні обранці з першого разу теж не проголосували. За пропозицією міського голови Олександра ЛИСЕНКА та частини депутатів, повернулися до розгляду і у підсумку більшістю голосів ухвалили рішення.

Це справді важливий документ для нашої громади, адже завдяки ньому офіційно розширилися можливості сумчан долучитися до управління частиною міського бюджету - втілюючи у життя ідеї та проекти, покликані зробити більш комфортним життя у Сумах.

Серед найбільш вагомих новацій:

1. Локальні проекти - 750 тис. грн. (замість 500 тис. грн.), загальноміські зросли з 1 млн. грн. до 1,5 млн. грн.

2. Подавати можна будь-яку кількість ідей, без обмежень.

3. Вік авторів знизився до 14 років, вік голосуючих за проекти залишився на рівні 16 років. Відтепер авторами можуть бути також іноземці, або ті, хто володіє майном у місті чи тут народився.

4. Додано та структуровано питання етики авторів, депутатів, посадовців під час подачі проектів, експертизи, голосування та реалізації.

5. Усі проекти, у тому числі на території бюджетних закладів мають бути загальнодоступними (це гарантує письмове зобов'язання керівника).

6. Проекти, пов'язані з природоохоронною діяльністю - не приймаються у зв’язку зі складною процедурою їх експертизи та реалізації.

7. Уточнені та розширені права авторів під час опрацювання проектів та їх реалізації.

8. Додані вимоги щодо брендування усіх об'єктів/матеріалів/ресурсів, які використовуються під час реалізації проектів.

9. Голосування електронне - лише через БанкІД та ЕЦП (паперове теж залишається поки).

10. Жорсткі вимоги щодо організації паперового голосування та можливостей впливати на недоброчесних авторів/голосуючих.

11. Додано нові категорії – «Промоційні заходи» (фестивалі, акції, спрямовані на розвиток громади та популяризацію міста) та «Соціальний захист» (загальнодоступні проекти для створення комфортних умов для сумчан з особливими потребами).

Подавати проекти містяни матимуть можливість з 1 вересня вже за новими правилами!

Чекаємо на творчі, цікаві та необхідні для вас, шановні сумчани проекти та ідеї. Не будьте байдужими! Влучте у десятку, адже саме 10 млн. грн. передбачено у міському бюджеті на ваші ідеї.