Надрукувати
Перегляди: 1659

За ініціативи Департаменту комунікацій та інформаційної політики відбулася робоча зустріч з представниками інститутів громадянського суспільства. Темою спілкування стало обговорення проекту Програми сприяння розвитку громадянського суспільства м.Суми на 2019-2021 роки.

Учасниками зустрічі стали представники близько двадцяти громадських організацій, об’єднань, спільнот, а також науковців і експертів, які діють за різними напрямками.

Директор Департаменту Антоніна КОХАН, звертаючись до загалу, запросила присутніх до конструктивного діалогу, аби спільно визначитися з тими оптимальними заходами, реалізація яких сприятиме розвитку громадянського суспільства.

Мешканці міста є активними та мають бажання долучатися до формування місцевої політики, тож спільне завдання – створювати умови, аби городяни знали та вміли користуватися інструментами місцевої демократії, вирішувати нагальні питання, заохочувати та допомогти працювати на благо громади.

Учасникам робочої зустрічі ще раз нагадали про основні засади та завдання проекту міської Програми. Вона розроблена на виконання Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства і обласної програми та відповідає їх завданням і напрямкам.

Далі обговорення тривало у форматі «вільного мікрофону», коли сумські активісти та експерти висловлювали свої думки та пропозиції, дискутували, формували завдання. В цілому висловилися за необхідність прийняття такої Програми, взявши за основу проект, розроблений Департаментом комунікацій та інформаційної політики. Разом з тим, звертали увагу на необхідності більш чіткого визначення результативних показників її виконання, громадського контролю, перегляду бюджетування проектів у рамках конкурсу на надання фінансової підтримки, визначення тематики та формату просвітницьких заходів. Лунали пропозиції щодо недоцільності на даному етапі створення окремого веб-сайту та Центру громадських ініціатив, формування Координаційної ради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства, функції якої може виконувати, наприклад, Громадська рада при виконавчому комітеті тощо.

Доцільним вважали і використання потенціалу сумських експертів для проведення навчань як пересічних сумчан так і посадовців, системного впровадження практики публічних консультацій, об’єднання зусиль громадських інституцій, реалізації механізму соціального замовлення.

Спілкування тривали майже дві години і у підсумку присутні домовилися надати письмові пропозиції до Департаменту комунікацій та інформаційної політики щодо коригування проекту Програми. У свою чергу, Антоніна Кохан поінформувала, що вони будуть враховані вже найближчими днями.

Нагадаємо, 13 вересня відбулися публічні консультації щодо взаємодії міської влади та громадськості, під час яких до розробки проекту Програми запропонували залучити представників інститутів громадянського суспільства.