003.jpg

Сумчани цьогоріч подали рекордну кількість проектів розвитку міста у рамках громадського (партиципаторного) бюджету – 90.

Про це повідомили у Департаменті комунікацій та інформаційної політики.

Це на 36% більше, ніж у 2017 році (66 ідей) та на 20% - від першого циклу 2016 року (75 проектів).

Загальна сума поданих городянами ініціатив – більше 65,2 млн. грн. при передбачених на реалізацію 10 млн. грн.

З них локальних проектів – 54 та загальноміських – 36 (щоправда, чотири із загальноміських проектів після засідання експертної групи вирішено перевести у категорію локальних).

Найбільша кількість проектів містяни подавали, традиційно, у категоріях «Здоровий спосіб життя» та «Благоустрій міста» - 38 і 27 відповідно. За ними: «Освіта» - 8 ідей, «Культура і туризм» та «Промоційні заходи» - по 4. По три проекти було подано у категоріях «Телекомунікації, зв'язок та інформаційні технології» та «Інше». Ініціатив у категорії «Енергозбереження» сумчани запропонували дві та ще одну – у категорії «Соціальний захист».

З 83 зареєстрованих у системі авторів – 44 жінки та 39 чоловіків, їх вік - від 15 до 73 років. Серед них до 25 років - 13 авторів (3 з них – до 18 років), до 35 – 28 авторів, до 45 – 23 автора, до 65 – 15 та старше 65 років – 4 автори.

Зауважимо, що шестеро городян подали по два проекти, один автор – три та ще один запропонував чотири, але вони не були оформлені належним чином, тому не враховані та не внесені до веб-платформи.

У паперовому форматі подали 36 проектів, решту ініціатив зареєстрували онлайн на веб-платформі «Громадський проект». З паперових проектів 30 були подані через Департамент комунікацій та інформаційної політики, 1 – через Департамент соціального захисту населення та 5 – через бібліотеки міста (чотири не зареєстровані проекти від одного автора також були подані до однієї з книгозбірень міста).

Як і раніше, суттєвий відсоток проектів стосується будівництва/реконструкції спортивних та дитячих майданчиків, облаштування дворів та зон для занять спортом, стадіонів, місць для відпочинку, скверів, громадських просторів, бульварів. Серед решти - проекти з відеоспостереження, розміщення станцій велообслуговування, мережі питних фонтанчиків та «дерев» для зарядки гаджетів, оновлення вуличного освітлення, створення мобільного додатку, проведення фестивалів та наметового табору, створення промоційного альбому та муралів, фотостудії та віртуального тиру, центрів робототехінки та СТЕАМ-освіти, будівництва зони відпочинку та дозвілля для людей з обмеженими можливостями, організації навчання людей старшого віку користування онлайн-сервісами тощо.

Зауважимо, що вже традиційними є два проекти – Геодезичний купол та «Бузковий сквер», які подаються авторами з 2016 року вже втретє. Також частина з ініціатив вже подавалася у минулому році, але не стали тоді переможцями. А ось проект «Містечко зимових розваг» переміг у 2017 році і його автор зареєстрував аналогічну ініціативу і нині.

Додамо, що збільшилась кількість проектів, поданих навчальними закладами міста, але переважно вони стосувалися втілення інноваційних освітніх технологій, благоустрою прилеглих територій чи оновлення місць для занять спортом. Один з них, що передбачав фактично ремонт приміщень та оновлення обладнання у рамках Нової української школи, був знятий з розгляду.

Також не пройшли модерацію ще кілька проектів - №46 «Громадський освітній простір «Historical Lab» та №48 «Реконструкція суспільного простору «Дворик на Кузнечній» (ДНК)» у зв’язку з тим, що місце реалізації не належить до комунальної власності та проект №2 «Справедливий бюджет» через відсутність кошторису та підписів на підтримку.

Наразі усі проекти передані для аналізу та оцінки до структурних підрозділів міської ради.

Нагадаємо, подати проекти можна було з 1 вересня по 5 жовтня включно онлайн через веб-платформу «Громадський проект», або у паперовому форматі до одного з пунктів подачі. Серед новацій цього року – можливість подавати проекти мешканцям від 14 років, відсутні обмеження щодо кількості ідей від одного автора, пропонувати свої ініціативи мали можливість не лише сумчани, які зареєстровані у місті, а й ті, хто працює, служить або навчається у Сумах, чи володіє тут майном, чи народився у обласному центрі. Граничний обсяг локальних проектів було збільшено до 750 тис. грн, загальноміських – до 1,5 млн. грн.

Переглянути проекти