003.jpg

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН під час щопонеділкової апаратної доповіла про стан розгляду запитів на публічну інформацію виконавчими органами міської ради за дев’ять місяців поточного року.

За означений період до виконавчого комітету надійшло 353 запити на отримання публічної інформації, що в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року на 145 запитів менше (2017 рік – 498).

«Цей показник свідчить про високий рівень забезпечення вільного доступу до публічної інформації, якою володіють виконавчі органи Сумської міської ради, а саме: забезпечення доступу до публічної інформації, шляхом оприлюднення на офіційному сайті; забезпечення умов та безпосереднього доступу до публічної інформації в приміщенні міської ради та її виконавчих органів», – зазначила посадовиця.

За результатами розгляду задоволено 302 запити. 37 запитів надіслано належним розпорядникам інформації.

«Раніше всі відповіді готувались у виконавчому комітеті, а нині, згідно з Положенням про організацію доступу до публічної інформації, розпорядниками якої є виконавчі органи Сумської міської ради, запити надсилаються розпорядникам інформації, що є юридичними особами. Вони дають відповідь на своєму бланку з підписом керівника», – зазначила Антоніна Кохан.

Відмовлено запитувачам в отриманні інформації у зв’язку з несплатою витрат, пов’язаних з копіюванням документів, по дев’яти запитах; у зв’язку з недотриманням вимог до запиту на інформацію, по одному запиту.

Усі запити на інформацію вміщували 531 питання різної тематики.

Найбільш актуальними були питання щодо діяльності органу місцевого самоврядування – 160 запитів, (30,1% від загальної кількості питань); житлово-комунального господарства – 64 (12%). Запитувачів також цікавили питання фінансової політики та розпорядження бюджетними коштами – 51 запит (9,6%); транспорту і зв’язку – 29 (5,4%); земельних відносин – 22 (4,1%), питання праці та заробітної плати – 21 (3,9%).

Кількість запитів від фізичних осіб становила 222 (63%) від загальної кількості, від юридичних осіб – 131 (37%).

Щодо стану розгляду запитів на публічну інформацію безпосередньо виконавчими органами міської ради, надійшло 318 запитів на отримання публічної інформації, з них: задоволено 260 запитів; надіслано належним розпорядникам інформації – 28; відмовлено – 26; на опрацюванні – чотири запити.

Запити на публічну інформацію, які надійшли до виконавчих органів міської ради, вміщували 318 питань різної тематики, а саме: житлово-комунального господарства – 177 запити (55,6%); діяльності органу місцевого самоврядування – 31 (9,7%); соціального захисту – 20 (6,2%); земельних відносин – 18 (5,6%); охорони здоров’я – 17 (5,3%); розпорядження бюджетними коштами – 12 (3,7%).

За дев’ять місяців поточного року було направлено запитувачам інформації, задоволення запитів яких передбачало виготовлення копій документів обсягом більш як 10 сторінок, 24 рахунки для здійснення оплати витрат на копіювання та друк документів на суму 6152 грн., з них запитувачами інформації відшкодовано витрати на рахунок виконавчого комітету міської ради 1456 гривень.

Запитувана інформація виконавчими органами міської ради, наголосила Антоніна Кохан, надавалась своєчасно, без порушень термінів розгляду запитів на публічну інформацію.

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики нагадала керівникам виконавчих органів міської ради, що Закон визначає як неправомірну відмову відсилання запитувача до загальнодоступних джерел інформації (в тому числі й до офіційних веб-сайтів) замість надання власне запитуваної інформації. Порушення посадовими особами місцевого самоврядування права громадян на доступ до публічної інформації тягне за собою дисциплінарну, цивільно-правову та адміністративну відповідальність.

Спеціалістами сектору забезпечення доступу до публічної інформації систематично проводиться аналіз відповідей (інформації), які надаються на запити на публічну інформацію та вживаються відповідні заходи щодо надання відповіді в строки, передбачені Законом України «Про доступ до публічної інформації». Контроль за дотриманням законодавства про доступ до публічної інформації здійснюється Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.