0010.jpg

Депутати міської ради під час позачергового засідання ухвалили Звернення до вищого керівництва країни та відповідного державного підприємства щодо врегулювання ситуації з приводу постачання ПАТ «Сумське НВО» природного газу для забезпечення споживачів Сум послугами з теплопостачання.

Відповідне рішення було ухвалено під час позачергового засідання більшістю голосів.

Звернення направлять до Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Необхідність звернення викликана нагальною потребою врегулювання на найвищому рівні ситуації, яка склалася з приводу неможливості ПАТ «Сумське НВО» отримати номінації природного газу для виробництва теплоресурсу через наявність заборгованості перед НАК «Нафтогаз України», з метою вирішення питання щодо недопущення залишення споживачів міста Суми без тепла в зимовий період, забезпечення своєчасного початку опалювального періоду 2018-2019 років у місті та функціонування Дирекції «Котельня Північного промвузла».

У документі зазначається, що забезпечення споживачів природним газом є одним з першочергових завдань, поставлених Урядом перед НАК «Нафтогаз України», тобто Кабінетом Міністрів України на НАК «Нафтогаз України» покладено обов’язок постачати природний газ споживачам.

Станом на І декаду серпня 2018 року заборгованість ПАТ «Сумське НВО» складала 107950576,27 гривень. ПАТ «Сумське НВО» вчиняє всі можливі дії на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 року № 187, якою визначені Умови та порядок постачання природного газу споживачам. Зокрема, погашено частину заборгованості перед НАК «Нафтоказ України», до 18 жовтня 2018 року планували укласти договори постачання природного газу з НАК «Нафтогаз України» та подати на погодження до виконавчого органу ради графік погашення заборгованості (рівними частинами до 1 січня 2021 року з розбивкою за всіма договорами з НАК «Нафтогаз України») на основі чинних договорів постачання природного газу та наданої НАК «Нафтогаз України» довідки щодо заборгованості, а також забезпечувати здійснення поточних розрахунків за використаний природний газ.

«Непідписання НАК «Нафтогаз України» зазначених договорів та ненадання ПАТ «Сумське НВО» необхідного обсягу природного газу, ставить під загрозу подачу тепла до домівок сумчан, соціальних, навчальних закладів та закладів охорони здоров’я міста», – йдеться в документі.

Забезпечення захисту прав та інтересів споживачів, дотримання встановлених стандартів, нормативів, норм, порядків і правил щодо кількості та якості комунальних послуг, державна підтримка та стимулювання у сфері теплопостачання, створення умов для функціонування сфери теплопостачання та підприємств, що виробляють комунальні послуги, є одними з основних принципів державної політики у сфері теплопостачання та житлово-комунальних послуг (статті 6 Закону України «Про теплопостачання», статті 3 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»).

Тож сумські обранці просять вжити дієвих заходів, спрямованих на отримання ПАТ «Сумське НВО» обсягу природного газу, необхідного для вчасного початку та належного забезпечення опалювального періоду 2018-2019 років, створити умови, у тому числі шляхом внесення змін до норм чинного законодавства, для сталого функціонування ПАТ «Сумське НВО» та запобігання його банкрутству, сприяти питанню участі підприємства в модернізації газотранспортної системи України.

А от для ухвалення Звернення до керівництва держави щодо неприпустимості підвищення ціни на газ для населення не вистачило голосів. Як зазначив міський голова Олександр ЛИСЕНКО, на наступному сесійному засіданні він ініціюватиме повторний розгляд даного питання.