007.jpg

На черговій сесії депутати міської ради ухвалили Звернення до Президента України щодо негайного скасування Постанови Кабінету Міністрів України про підвищення ціни на газ для населення.

Відповідний проект рішення підтримали 23 представники депкорпусу.

У своєму Зверненні сумські обранці насамперед висловлюють незгоду з рішенням Уряду, відповідно до якого з 1 листопада поточного року ціна газу для населення підвищується на 23%, тобто складатиме 8550 грн. за тисячу кубометрів.

«Вважаєм рішення Уряду від 19 жовтня 2018 року про підвищення ціни на газ для населення неприпустимим і таким, що порушує конституційні права громадян України на доступні житлово-комунальні послуги для всіх споживачів та порушенням їх конституційних прав на достойний рівень життя. Більше того, переконані, що боргова політика Уряду є неефективною і такою, яка шкодить національним інтересам і вітчизняній економіці. Наголошуємо, що внутрішні резерви України, за умови їх ефективного використання та викорінення корупції, дозволять забезпечити економічну незалежність держави, у тому числі – й енергетичну», – наголошують депутати.

Тож сумські депутати, посилаючись на пункту 15 статті 106 Конституції України, яким Президент України зупиняє дію актів Кабінету Міністрів України з одночасним зверненням до Конституційного Суду України, вимагають від Глави держави виконати конституційний обов’язок перед власними громадянами і:

  • зупинити дію Постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року щодо підвищення ціни на газ для населення та вжити заходів щодо скасування вказаної Постанови КМУ;
  • забезпечити виконання вимог законодавства щодо 100% поквартирного обліку газу, першочергово – для одержувачів субсидій;
  • збільшити фінансування державних програм в сфері підвищення енергоефективності зокрема програми утеплення будинків (програма теплих кредитів з можливістю фінансувати проекти до 300 тис. грн.) як багатоквартирних будинків, так і будинків котеджного типу в містах, селах та селищах з 400 млн грн. щонайменше до 2 млрд гривень;
  • забезпечити реальну монетизацію субсидій, тобто перерахування коштів безпосередньо субсидіанту, а не постачальнику послуг;
  • створити державний фонд (або розширити можливості фонду енергоефективності) для підтримки першочергових інвестицій в проекти переведення систем теплопостачання (з 4-х трубної на 2-х трубну) для широкомасштабного встановлення індивідуальних теплових пунктів та можливості суттєвого зменшення втрат тепла і води в мережах, раціонального споживання тепла та підвищення якості послуг за рахунок регулювання споживання тепла в багатоквартирних будинках.

Разом з тим вони, пропонують низку заходів, які дозволять вивести країну із енергетичної кризи, зокрема: розвиток альтернативної енергетики (дизпаливо з вугілля, біопаливо, вітрова, сонячна та гідроелектроенергія); проведення енергоаудиту, повної інвентаризації видобутку та виробництва усіх видів енергоносіїв, встановлення реальних власників, наявність та законність отриманих ліцензій підприємств вугле-, газо- і нафтовидобутку; надання населенню природного газу та електроенергії за собівартістю й встановити по всій країні лічильники тепла та комунальних послуг; збільшення видобутоку власних газу, нафти та вугілля й відновлення їх видобутку на шельфі Чорного моря; встановлення державної монополії на розробку та видобування паливних корисних копалин, дорогоцінних природних органічних сполук, мінералів тощо; ще домогтися продажу іноземного газу європейським споживачам на східному, а не на західному кордоні України.

Також радять диверсифікувати імпортні джерела енергоносіїв – не більше ніж 30% від однієї держави-постачальника. Запровадити та розвивати спеціальні торговельні програми (наприклад, проект «Карбамід в обмін на скраплений газ»). Не допустити повернення монополії іноземних енергетичних компаній на українському ринку.

Ще є пропозиція – запровадити прозорі тендери на закупівлю обладнання для державних енергетичних підприємств. Запровадити жорсткий державний контроль за обсягом видобутку, формуванням собівартості видобутку, розподілом і постачанням вуглеводнів та ціноутворенням в енергетиці.