001.jpg

Під час сесії міської ради очільник Сум Олександр ЛИСЕНКО поінформував присутніх про прийняті вищим керівництвом держави законодавчі акти щодо воєнного стану в Україні та відповідні дії міської влади.

Як нагадав міський голова, 26 листопада цього року, виступаючи на позачерговому засіданні Верховної Ради України, Президент України зазначив, що володіє повною інформацією щодо загрозою, під якою опинилася сьогодні країна. Глава держави наголосив, є чітко зафіксований факт агресії РФ проти України на Азовському морі, тому вносить на розгляд народних обранців проект Указу, в якому передбачається запровадження воєнного стану виключно в областях, які розташовані вздовж російського кордону, придністровської ділянки українсько-молдовського кордону та вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів, саме там, де може бути нанесений удар.

Президент України повідомив, що володіє інформацією про можливі повномасштабні військові операції Росії вздовж кордонів території нашої держави.

Тож 276 голосами депутатів Верховної Ради України було прийнято проект Закону України «Про затвердження Указу Президента України про введення воєнного стану в Україні» № 9338, відповідно затверджений Указ Президента України від 26 листопада 2018 року № 393/2018 «Про введення воєнного станув Україні» з таким застереженням – воєнний стан вводиться у Вінницькій, Луганській, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.

У документі зазначається, що на термін дії воєнного стану введення часткової мобілізація оголошується Президентом України у строки і обсягах відповідно до загроз національної безпеки і оборони України.

Даним Указом передбачено ввести в Україні воєнний стан з 14:00 26 листопада до 14:00 26 грудня цього року.

Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Крім того міський голова Олександр Лисенко нагадав, що вчора створено раду штабу оборони, до складу якої входять всі заступники міського голови, керівники структурних підрозділів міської ради, представники силових структур, військові. І штаб вже розпочав свою роботу.

Очільник обласного центру повідомив, що штабом прийнято рішення про посилення режиму роботи виконавчих органів міської ради; про рекомендації силовим структурам щодо посилення режиму патрулювання разом з військовими у місті Суми; про посилення охорони та безпеки закладів освіти, охорони здоров’я та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність міста; про перевірку матеріального та фінансового резерву міського бюджету.

«Ще раз наголошую на тому, що задля забезпечення спокою наразі всі необхідні дії здійснюються силовими структурами в межах повноважень і відповідно до регламентних документів, крім того чекаємо на директиви, яким чином ми будемо діяти далі згідно з прийнятим Законом про воєнний стан. Про що всі мешканці будуть поінформовані додатково», – додав міський голова.