007.jpg

У Києві 5-6 грудня відбулася підсумкова конференція «Активні органи місцевого самоврядування у процесі впровадження реформи самоврядування в Україні».

Це підсумкова зустріч в рамках проекту «Професійні кадри в місцевому самоврядуванні – формування компетентних команд публічної адміністрації в сфері підтримки реформи самоврядування в Україні», який реалізовували фахівці мерії Любліна (Польща) у співробітництві з 8 містами України, у тому числі з м.Суми.

Делегацію нашого міста на конференції очолив секретар міської ради Андрій БАРАНОВ, до її складу увійшли представники відділу «Проектний офіс» та департаменту фінансів, економіки та інвестицій.

Конференцію відкрили керівник Управління неінвестциійних проектів мерії Любліна Кшиштоф ЛОНТКА, заступник Посла Республіки Польща в Україні Міхал ГЕРГОНЯ і заступник міністра регіонального розвитку Тарас ТОКАРСЬКИЙ.

Під час заходу презентували програму «Польська допомога» від Міністерства закордонних справ Польщі, обговорювали проблеми та успіхи української реформи децентралізації.

Також представили результати проекту та провели тематичні консультації з експертами у сферах: стратегічний розвиток, проектне управління та грантрайтинг, брендинг міста.

Кшиштоф Лонтка відзначив активність у проекті Сум та втілення на практиці отриманих знань, зокрема, у сфері розробки Стратегії розвитку міста та проведенні 13 стратегічних сесій.

Андрій Баранов представив напрацювання у цьому напрямку та перспективне планування реалізації розробки Стратегії розвитку міста. Він підкреслив, що досвід Любліна та отримані під час проекту знання і навички стали вагомим підґрунтям для втілення заходів зі стратегічного управління. У сфері проектної діяльності місто вже має успішні практики та чітку перспективу удосконалення роботи міської ради задля розбудови міста, створення комфортних умов для мешканців.

Під час конференції сумська делегація представила власний проект «Скверу українсько-польської дружби», який був розроблений з врахуванням отриманих під час проекту знань та практичних навичок. Планується до його реалізації залучити польських експертів.

Черговий спільний проект Любліна та Сум завершено, але подальші плани співробітництва вже напрацьовуються Висловлюємо вдячність мерії міста-побратима, фахівцям управління неінвестциійних проектів міської адміністрації Любліна, усім залученим експертам та колегам і партнерам з інших міст за участь у проекті та змістовну теоретичну та практичну його частини.

Нагадаємо, що метою проекту була підтримка і розвиток кадрів української публічної адміністрації та популяризація належного управління в сфері впровадження реформ, які виникають з Угоди про асоціацію Україна-ЄС, у 8 обласних центрах України – Дніпро, Рівне, Суми, Івано-Франківськ, Вінниця, Луцьк, Харків, Кривий Ріг.

Проект співфінансувався Міністерством закордонних справ Республіки Польща в рамках польської співпраці для розвитку.

У його рамках відбулися аудити, тренінги, семінари, блок майстер-класів в усіх містах-учасниках та під час навчального візиту до Любліна. Представники міст пройшли триденні сертифіковані англомовні семінари по методології управління проектами PRINCE2. Делегації міст-партнерів також були представлені під час Конгресу Східних Ініціатив у Любліні у вересні.