001.jpg

Про хід реалізації проектів громадського (партиципаторного) бюджету м.Суми говорили на апаратній нараді при міському голові 3 грудня.

Виконуючи доручення міського голови Олександра ЛИСЕНКА, головні розпорядники бюджетних коштів інформували про те, у якому стані виконання проектів містян та коли вони будуть завершені.

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН повідомила, що фахівцями підрозділу було проведено обстеження частини об’єктів бюджету участі. «Ми увійшли у зиму, і, на жаль, частина об’єктів досі не виконана, а там, де встановлено обладнання, не завершено благоустрій прилеглої території», - наголосила керівник.

За словами начальника управління капітального будівництва Віталія ШИЛОВА, з 8 об’єктів роботу завершили по 7. Роботи по облаштуванню інклюзивного майданчик у парку Кожедуба перенесено на наступний рік. Як стверджує начальник управління, проект не профінансовано у повному обсязі, вартість якого після розробки проектно-кошторисної документації зросло до 1,6 млн. грн. «Для майданчика потрібно спеціальне покриття, а на ці роботи коштів нам ніхто не дав. Тому виконали лише планування території та облаштування основи, - пояснив Віталій Шилов. - По решті об’єктів роботи завершені, будемо подавати декларацію про введення в експлуатацію, порядки після себе наведемо».

Під час обговорення були озвучені дані обстеження об’єктів. Так, у парку Кожедуба покладені будівельні маяки частково вже зламані, майданчик не огороджений. Поле для міні-футболу на вул. Ковпака, 31 не вирівняно повністю, металева сітка огородження – тонка, до того ж, її частини надійно не закріплені та при ударах коливаються і можуть бути погнуті. Одна з хвірток не має накладок на ручки та й в цілому вони занизькі. Поруч не вивезена земля, а деякі з тренажерів візуально недостатньо закріплені. По пр-ту Лушпи, 39 майданчик з вуличними тренажерами виконано, але не облаштовані бордюри, кучугури землі та залишки бетонних конструкцій довкола. Багато скарг на стан реалізації проекту «Мрії збуваються» по вул. Холодногірська, 49-51 надходило від їх авторів.

Віталій Шилов поскаржився на обмеженість коштів у рамках реалізації проектів громадського бюджету.

Міський голова наголосив, що посадовці спільно з авторами опрацьовують проекти, тож можуть впливати на те, аби закладати більш якісні матеріали. «Краще не робити ніяк, аби зробити погано. Для чого, щоб потім переробляти і знову витрачати бюджетні кошти? - зауважив міський голова. – «Ми не повинні робити речі, які не мають відповідної якості. Вважаю, що це погане ставлення до своїх обов’язків».

Відтак, доручив перевірити якість виконання робіт та узгодити з виконавцями усі недоречності.

Секретар міської ради Андрій БАРАНОВ звернув увагу, що департаментом інфраструктури міста не вирішується питання передачі на баланс виконаних управлінням капітального будівництва та дорожнього господарства об’єктів. Це суттєво гальмує і процес опрацювання цьогорічних ініціатив містян, а в цілому – увесь процес громадського бюджетування.

Олександр Лисенко поставив вимогу перед керівником департаменту інфраструктури міста Григорієм ЯРЕМЕНКОМ - терміново завершити процес визначення балансоутримувачів та передачі їм на баланс реалізованих об’єктів у рамках бюджету участі.

Григорій Яременко доповів, що з 4 ініціатив партиципаторного бюджету, які перебувають на виконанні у департаменті, дві вже реалізовані – «Сквер випускників на Добровільній» та #СкверРозвагТаВідпочинку. Ще дві –«Міні скейт-парк на Роменській» готовий на 80%, а «Новий євросмітник по вул. Харківська, 40» - на 70%. Вони будуть завершені до 15 грудня, запевнив директор.

За інформацією відділу культури та туризму, проект «Перша сумська медіатека» завершено. На ремонтні роботи, придбання обладнання, встановлення сигналізації освоєно 988 тис. грн. з 1 млн. грн. по проекту.

Облаштування «Містечка зимових розваг» планують розпочати за кілька днів. Його відкриття заплановане на День святого Миколая, 19 грудня. Щодо фестивалю льодової скульптури, то все буде залежати від морозної погоди.