003.jpg

Депутати міської ради під час позачергового засідання ухвалили Звернення до вищого керівництва країни та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо скасування Постанови «Про внесення змін до Тарифів на електроенергію, що відпускається населенню, з 1 березня 2017 року».

Відповідне рішення було ухвалено під час позачергового засідання 24 голосами.

Звернення направлять до Президента України, Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Необхідність звернення викликана загрозою порушення гарантованих прав громадян України, в тому числі мешканців територіальної громади міста Суми – споживачів комунальних послуг з електропостачання та з метою завчасного відвернення соціальної напруги з боку населення.

У документі зазначається, що прийнятою 21 грудня 2018 року на засіданні НКРЕКП Постановою, відмінено примітку, що визначає вартість комунальної електроенергії. Так, згідно з Постановою НКРЕКП від 26 лютого 2015 року № 220 «Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню» тарифи на електроенергію, для технічних цілей в багатоквартирних будинках та гуртожитках (для роботи ліфтів, насосів та замково-переговорних пристроїв, що належать власникам квартир на праві спільної сумісної власності, а також освітлення дворів та прибудинкової території, сходових клітин, номерних знаків) встановлювалась на рівні як для населення.

«НКРЕКП вважає, що електроенергія, що споживається та сплачується населенням для загальних потреб від особистого споживання власної квартири, вже не є потребою людей, а згідно зі статті 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» – уповноважена особа, ОСББ та управителі в багатоквартирному будинку це лише представники цих співвласників в силу закону, а послугу споживають люди, що проживають в цих будинках», – йдеться у Зверненні.

Вже занепокоєні мешканці багатоквартирних будинків, мешканці гуртожитків, ОСББ, які після набрання чинності даної Постанови мають сплачувати необґрунтовано значно більші кошти за освітлення в будинку, що безсумнівно призведе до житлово-комунального колапсу.

Крім цього, статті 22 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» зазначає, що об’єднання оплачує холодну та гарячу воду, теплову та електричну енергію, природний газ, комунальні послуги за цінами (тарифами), встановленими для населення, крім частини таких послуг, що оплачуються власниками нежитлових приміщень.

Також у своєму Зверненні депутати зазначають, що 23 листопада 2018 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», а саме в Закон України «Про ринок електричної енергії», а саме додане визначення побутовий споживач – індивідуальний побутовий споживач (фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність) або колективний побутовий споживач (юридична особа, створена шляхом об’єднання фізичних осіб – побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність)».

Тож сумські обранці просять призупинити публікацію Постанови НКРЕКП від 21 грудня 2018 року № 2010 «Про внесення змін до Тарифів на електроенергію, що відпускається населенню, з 1 березня 2017 року», або скасувати її взагалі, як таку, що суперечить вимогам законодавства та створена без належного обґрунтування.

Позитивне вирішення вищенаведених проблемних питань, вважають сумські обранці, надасть можливість зберегти стабільність та спокій у місті, містянам отримати своєчасний розрахунок за спожиту комунальну електроенергію.