005.jpg

Депутати міської ради під час позачергової сесії ухвалили Звернення до Кабінету Міністрів України щодо врегулювання ситуації з приводу норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників.

Сумські обранці звертають увагу на те, що наразі облгази застосовують до побутових споживачів, які не мають лічильників, норми, що діяли до 1 лютого 2016 року, а відтак, у листопаді сумчани отримали рахунки за спожитий газ із великою заборгованістю, що викликало значну соціальну напругу серед населення.

«Особливо занепокоєні цією ситуацією отримувачі субсидій та пільг, оскільки субсидуванню підлягає норма 3,3 м³, а не 9,8 м³. Через таку «послідовну» політику органів державної влади над населенням нависла загроза позбутися державних гарантій, а разом з ними, враховуючи соціальну незахищеність вказаної верстви населення та вкрай низький рівень доходів, – і можливість оплачувати комунальні послуги взагалі», – зазначають депутати.

Вони наголошують на тому, що згідно із Законом України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» норма споживання природного газу є соціальним стандартом та державною гарантією щодо надання житлово-комунальних послуг та розмірів плати за житло і житлово-комунальні послуги, які забезпечують реалізацію конституційного права громадянина на житло.

Ураховуючи вищезазначене, з метою зняття соціальної напруги, реалізації закріплених законом основних соціальних гарантій, захисту прав людей та недопущення їх порушення, забезпечення належних умов проживання, сумські обранці просять Кабінет Міністрів України терміново врегулювати ситуацію та встановити на законодавчому рівні обґрунтовані норми споживання природного газу населенням у разі відсутності засобів обліку.