007.jpg

Як органам місцевого самоврядування здійснювати делеговані державою повноваження, якщо центральна влада не спрямовує для цього необхідний фінансовий ресурс?

Таке проблемне питання порушили під час засідання виконавчого комітету, заслухавши звіт відділу у справах молоді та спорту у сфері здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади і відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування». Про це звітувала заступник начальника відділу Єлизавета ОБРАВІТ.

Секретар міської ради Андрій БАРАНОВ запитав у посадовиці, чи надається фінансування із державного бюджету на виконання делегованих повноважень.

Почувши у відповідь, що відповідні фінанси місто не отримує, він запропонував доручити правовому управлінню разом з департаментом фінансів, економіки та інвестицій опрацювати проблемне питання щодо виконання делегованих повноважень та їх фінансування.

«Законодавство забороняє делегування повноважень без відповідного фінансування. І що нам далі робити: або не виконувати такі повноваження, або виконувати їх за власний рахунок, а потім вимагати за це компенсацію. Тож пропоную протокольно дати доручення опрацювати дане питання, – сказав Андрій Баранов. – Держава делегує, а потім не фінансує, але повсюди стверджує, що місцеві бюджети переповнені коштами, які нібито нікуди дівати».

Члени виконкому одноголосно підтримали дану пропозицію. Також виконавчий комітет планує заслухати усі структурні підрозділи щодо здійснення ними делегованих державою повноважень.

За інформацією відділу у справах молоді та спорту, у місті працює 23 дитячо-юнацьких спортивних школи, з них чотири підпорядкованих міській раді, дві – системі освіти, п’ять – фізкультурно-спортивним товариствам та знаходяться на фінансовій підтримці міського бюджету, 12 ДЮСШ органів державного управління. В закладах 370 тренерів-викладачів проводять роботу з 6200 вихованцями з 42 видів спорту.

На території Сум діє 48 клубів, з яких 21 – спортивної, 25 – фізкультурно-оздоровчої та два – спортивної та фізкультурно-оздоровчої спрямованості, в яких займається 11050 сумчан.

Крім того, для забезпечення розвитку спорту вищих досягнень надається фінансова підтримка двом комунальним підприємствам: «Муніципальний спортивний клуб з хокею на траві «Сумчанка» та «Тенісна Академія».

Ведеться поліпшення матеріально-технічної та фізкультурно-спортивної баз:

  • проведений поточний ремонт приміщень двох клубів міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» – «Марафон» та «Олімпієць» на суму 235,8 тис. грн.;
  • капітально відремонтовані приміщення стадіону «Авангард» – 2150 тис. грн.;
  • виготовлена проектно-кошторисна документації по будівництву скейт-парку в міському парку відпочинку ім. Кожедуба – 1918,1 тис. грн.;
  • придбано комп’ютерну техніку для чотирьох спортивних закладів на суму 49,1 тис. грн.;
  • закуплено меблі для ДЮСШ з вільної боротьби – 21 тис. грн.;
  • спортивний інвентар (м’ячі, бар’єри, шоломи, рукавички, спортивна форма, груша боксерська, диски, штанги, кросівки, тощо) – 641,5 тис. гривень.

Також Єлизавета Обравіт поінформувала присутніх, що для фізкультурно-оздоровчої та реабілітаційної роботи серед інвалідів на пільгових умовах надаються спортивні споруди для занять пауерліфтингом, плавання, міні-футболу, легкої атлетики та занять з міні-футболу.

Як повідомила посадовиця, відповідно до делегованих повноважень, відділ постійно є організатором стажування молоді в органах місцевого самоврядування. Торік 36 молодих сумчан успішно пройшли стажування та отримали відповідні сертифікати.

Крім того, у рамках конкурсу проектів програм, розроблених інститутами громадянського суспільства у сфері роботи з дітьми та молоддю, які фінансуються з міського бюджету, у 2018 році ГО «Рада молодих вчених» реалізовано проект в форматі триденних тренінгів «Профорієнтаційна канікулярна програма «Світ професій». Захід мав на меті забезпечення інформаційно-практичної підтримки школярів під час вибору професії, розвиток навичок свідомого та відповідального вибору майбутньої професії. Всього навчання пройшли 60 сумських підлітків.