002.jpg

Член виконавчого комітету Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ надав роз’яснення представникам ЗМІ щодо встановлення нового тарифу на послуги міського електричного транспорту та послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, що надаються КП «Електроавтотранс».

Як нагадав Віктор Волонтирець, 15 січня після детального обговорення 11 із 15 членів виконавчого комітету підтримали рішення, яким встановлено нову вартість проїзду у комунальних тролейбусах та автобусах на рівні 4 грн. з 1 лютого поточного року. Попередньо були опрацьовані і перевірені всі розрахунки, надані комунальним підприємством, а проект рішення пройшов всі необхідні процедури, був оприлюднений за місяць.

За його словами, головне дискусійне питання – у наявності коштів в міському бюджеті для виплати компенсації КП «Електроавтотранс» різниці в тарифах, яку встановлює виконавчий комітет і компенсації за пільгове перевезення пасажирів.

«Якщо говорити про компенсацію, виконком повинен в 100% розмірі передбачати кошти на безоплатне перевезення пасажирів відповідної категорії з міському бюджету. А ось різницю в тарифах, якщо достатньо коштів в міській скарбниці, можна компенсувати з неї, у разі якщо немає коштів – мають повертатися до обґрунтованих тарифів», – зазначив він.

Говорячи про зміну тарифу на послуги з перевезення пасажирів, член виконавчого комітету Віктор Волонтирець звернув увагу: економічно обґрунтована вартість проїзду в автобусі не змінилася. Як і торік, це 5 грн. У 2018 році зріс обсяг пасажироперевезень автобусами та збільшилися кількість самих автобусів. Тож хоча вартість 5 грн., але для населення проїзд коштуватиме 4 грн., а різницю 1 грн. – компенсуватимуть.

Член виконавчого комітету зазначив, що вартість проїзду у тролейбусах збільшили у зв’язку зі здорожченням вартості електроенергії на 4 млн грн. і заробітної плати на 4 млн грн. через збільшення маршрутів, відповідно кількості одиниць тролейбусів, що випускаються на лінію, та відповідно збільшення кількості водіїв цих тролейбусів. Тому обґрунтований тариф становить 4 гривні.

Крім того, керівництво КП «Електроавтотранс» йде на зустріч містянам, популяризуючи проїзні квитки. Місячний проїзний квиток на 30 поїздок коштуватиме 120 грн. як в автобусі, так і в тролейбусі. Що стосується учнів усіх класів, студентів денної форми навчання вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації та учнів ПТНЗ, для них проїзний квиток коштуватиме лише 60 грн. (з 50% пільгою).

«Проїзні квитки – вигідні для наших пасажирів. Для прикладу, 30 поїздок, якщо людина працює – це 15 днів. А проїзний діє місяць, тож фактично проїзд коштуватиме 2 грн. Такий проїзний не є індивідуальним, тож і члени сім’ї по ньому можуть їздити», – акцентував Віктор Волонтирець.

Принагідно він зазначив, що у минулому році обґрунтований тариф на перевезення електротранспортом складав 3,1 грн., при цьому виконком встановив тариф 2,5 грн. для населення і 0,6 грн. дотувалося з міського бюджету. Що стосується вартості проїзду в автобусах, то вона складала 5 грн., але для населення проїзд коштував 3,5 грн., а різницю 1,5 грн. – компенсували.

Торік з міського бюджету на відшкодування різниці в тарифах було передбачено 18 млн грн., а за відшкодування проїзду пасажирів пільгових категорій – 53 млн грн. Тож КП «Електроавтотранс» повинно було отримати 71 млн гривень.

«Ситуація на цей рік стала гірша, адже ви всі чули, що практично 74 млн грн. буде вилучено з міського бюджету, у зв’язку з перереєстрацією відповідних обласних комунальних підприємств та установ, Крім цих 74 млн грн., ще 110 млн грн. – відраховуємо реверсну дотацію державному бюджету», – сказав він.

За словами Віктора Волонтиреця, на 2019 рік в головному кошторисі Сум заплановано для КП «Електроавтотранс» не 71 млн грн., а майже вдвічі менше – 41 млн грн. Відшкодування з бюджету за проїзд пільгових категорій пасажирів практично залишили як і торік – 30 млн грн., а на відшкодування різниці в тарифах бюджет передбачив вдвічі менше суму, ніж у 2018 році.