001.jpg

Міський голова Олександр Лисенко надав коментар щодо впливу на міський бюджет постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках».

Цим документом Уряд заборонив містам розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду на депозитних рахунках.

«Прийняття даної постанови Кабінету Міністрів України – це втручання органу державної влади в процес виконання місцевих бюджетів. На мою думку, таким чином центральні органи влади за рахунок коштів місцевих бюджетів хочуть вирішити проблеми, які є сьогодні на держаному рівні», – сказав Олександр Лисенко.

Він зауважив, що розміщення тимчасово вільних коштів шляхом придбання державних паперів, до чого спонукає зазначена постанова, має певні строкові обмеження. Місцеві ради не мають можливості вкладати бюджетні кошти на довгострокові вклади. Адже кошти перебувають в постійному русі, тож можуть бути затребувані у будь-який момент для здійснення видатків.

«Міська рада працює за програмно-цільовим методом, ми ухвалюємо програми, плануємо бюджет і повинні вчасно сплачувати за виконані роботи по об’єктам, які передбачені в головному кошторисі міста. Як правило, сплачуємо аванс, а розраховуємося, коли вже повністю виконані роботи. Поки роботи тривають, місто розміщує кошти у банку на депозит на короткий термін. Наразі держава зобов’язує нас купляти цінні державні папери, вкладати кошти в облігації, але у нас це тимчасово вільні кошти і у будь-який час вони необхідні, щоб оплатити за виконані роботи, чи заробітну плату, чи на інші видатки, передбачені бюджетом», – наголосив керманич Сум.

Якщо в урядовців є пропозиції щодо використання коштів місцевих бюджетів, то треба спільно обговорювати дане питання і краще робити це до того, як ухвалювати міські кошториси, зауважує міський очільник.

«Сподіваюся, що ця постанова не буде підписана, адже й голова Асоціації міст України Віталій КЛИЧКО звернувся до Кабінету Міністрів України й багато голів міських рад України наголошують, що це пряме втручання в діяльність органів місцевого самоврядування, і позбавлення можливості використовувати депозити завдасть місцевим бюджетам збитків», – додав він.