003.jpg

5 лютого у «Розумному хабі» відбулася презентація проекту Transparent Cities/Прозорі міста та відкрита лекція «Дайджест сумських зрадоперемог 2018 року».

Ініціювало таку зустріч українське представництво міжнародної антикорупційної організації Тransparency International та програма Transparent Cities/Прозорі міста. Говорили про те, чим жили Суми у 2018 році, як змінювалося та трансформувалося місто. На зустріч завітали громадські активісти, представники структурних підрозділів міської ради, студенти.

На початку керівниця програми Катерина ЦИБЕНКО та асистент програми Анатолій КОТОВ презентували можливості програми Transparent Cities/Прозорі міста. «Ми працюємо, щоб мотивувати та підтримувати українські міста на шляху до більшої прозорості, підзвітності та участі громадян у формуванні політики. Наша ціль – подолання корупції в місцевих органах самоврядування та дотримання найкращих практик в прозорості та підзвітності», - наголосила Катерина Цибенко.

Тож така зустріч мала на меті розширити аудиторії небайдужих городян, які зацікавлені у підвищення прозорості у рідному місті та готові брати участь у процесах прийняття рішень. 

Гості розповіли присутнім про практичні вигоди від прозорості для містян, інструменти, які дозволяють впроваджувати зміни. Водночас, запросили наступну подію – партію настільної гри, яка має на меті допомогти людям активно брати участь у процесах прийняття рішень, а також використовувати інструменти соціальної відповідальності, які забезпечують прозорість урядування в різних сферах.

Одним з напрямків діяльності програми Прозорі міста є розробка методології оцінювання прозорості міст, вимірювання транспарентності (прозорості) найбільших міст України та формування відповідних рейтингів. На його основі міським громадам надаються рекомендації щодо підвищення прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади, організовуються тренінги, ворк-шопи, заходи з популяризації кращих практик органів місцевого самоврядування.

Катерина Цибенко також представила Рейтинг прозорості 100 міст України та Рейтинг інвестиційної прозорості міст. За підсумками 2017 року Суми мали 37 місце з 33 балами, а за рівнем інвестиційної прозорості – 10 місце. Керівниця програми підкреслила, що у оновленому Рейтингу прозорості 100 міст України за підсумками 2018 року, який презентують у лютому-березні, Суми покращили свої позиції, у тому числі завдяки дотриманню рекомендацій Програми.

Далі свій «Дайджест зрадоперемог Сум» за минулий рік презентували керівник секретаріату «Сумської платформи реформ» Максим КОРНІЄНКО та представник ГО «Місто розумних» Дмитро ТИЩЕНКО.

Потому обговорили критерії вимірювання рівня прозорості влади та дайджест міських здобутків і проблемних питань. Дискусія була плідною і у підсумку дійшли згоди, що подальший поступ міста неможливий без залучення містян та молоді, зокрема, до більш активної участі у житті Сум. Стосунки між владою та громадою мають бути партнерськими і обидві сторони зацікавлені у створені дієвого громадянського суспільства. Сприяти цьому, зокрема покликана міська програма, ухвалена наприкінці минулого року депутатами.

Відкрита лекція була ініційована Програмою Transparent Cities/Прозорі міста в рамках проекту «TI Ukraine Supporting Anti-Corruption Champion Institutions», що впроваджується за підтримки USAID/SACCI Program. Цей Проект став можливим завдяки Агентству Сполучених Штатів з міжнародного розвитку та щедрій підтримці американського народу.