006.jpg

У Сумах триває робота над розробкою аналітичної частини Стратегії розвитку міста до 2027 року.

Торік на основі підписаного Меморандуму розпочалася співпраця міської ради та науковців СумДУ з метою об’єднання наукового та практичного потенціалів для розроблення теоретично-обґрунтованих планових та програмних документів соціально-економічного розвитку Сум.

Першим кроком на цьому шляху стало розроблення дослідницьким колективом вишу Прогнозу економічного і соціального розвитку міста на середньостроковий період, що базувався на узагальненні ретроспективної статистично-аналітичної інформації щодо основних факторів впливу на динаміку економічного і соціального розвитку міста. На основі цього за допомогою економіко-математичного інструментарію були виявлені та описані основні тренди, надана їх аналітична інтерпретація та побудовані альтернативні варіанти прогнозу.

Результати Прогнозу економічного і соціального розвитку міста на середньостроковий період, Четвертого всеукраїнського муніципального опитування, а також узагальнення наукових та аналітичних напрацювань учених й експертної спільноти України були покладені в основу підготовки в жовтні 2018 року першої редакції Аналітичної частини Стратегії розвитку міста.

З моменту закінчення роботи над першою редакцією Аналітичної частини Стратегії були отримані додаткові аналітичні матеріали, що обумовили потребу в її істотному перегляді та коригуванні.

Так, впродовж жовтня-листопада 2018 року в Конгрес-центрі СумДУ відбулося 13 секторальних стратегічних сесій, участь в яких взяло широке коло активних мешканців міста, представників бізнесу та громадських організацій, експертів, представників профільних структурних підрозділів міської ради. Під час цих сесій обговорювали основні тренди розвитку відповідної галузі (сфери діяльності), напрацьовували перелік найбільш актуальних проблем, які ранжували за пріоритетністю вирішення.

Крім того, наприкінці листопада 2018 року дослідницькими колективами СумДУ було закінчено роботу над двома соціологічними опитуваннями, які узагальнили громадську думку щодо якості надання послуг для населення міста, виявили основні проблеми населення за їх значущістю та ступінь задоволеності громадян щодо їх вирішення, цінності та життєві пріоритети мешканців, пріоритетні механізми мотивації різних категорій мешканців, рівень інформованості громадян щодо розвитку громади, готовність мешканців до участі в роботі над розробленням Стратегії розвитку міста тощо.

За період із листопада 2018 року до лютого 2019 року було проведено значну кількість зустрічей та засідань у форматі круглих столів з експертною спільнотою, місцевими активістами, громадськими організаціями, представниками бізнесу та органів місцевого самоврядування, молоддю, мета яких полягала в обговоренні Профілю громади, сильних та слабких сторін, можливостей загроз у розвитку міста.

«Ми дякуємо науковцям, представникам бізнес-кіл, активістам за активну участь у першому етапі розробки Стратегії розвитку міста до 2027 року. Маємо надію на подальше активне співробітництво в рамках формування цього надважливого для Сум документу», – наголосив секретар міської ради Андрій БАРАНОВ.

Результати двох соціологічних досліджень, 13 секторальних стратегічних сесій, а також громадського та експертного обговорення додали істотно більш глибокого розуміння специфіки місцевої типології, обумовили необхідність уточнити Профіль громади, дозволили виявити нові можливості та загрози в стратегічному розвитку міста, скоригувати акценти щодо визначення конкурентних переваг. 

Найближчим часом відбудеться Координаційна рада, на якій буде обговорена друга частина Аналітичної записки. Документи розробляються задля майбутніх Стратегічних сесій, як аналітична база для проведення другої частини Стратегічних сесій, в рамках яких буде визначена місія міста, бачення, стратегічні пріоритети та стратегічні цілі. А також проведено компонентне програмування та оформлення Програм розвитку міста Суми на середньостроковий період.