001.jpg

Сьогодні під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ відбулось планове засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Члени комісії розглянули актуальні питання щодо стану і перспектив погашення суб’єктами господарювання міста заборгованості із виплати заробітної плати, заборгованості по платежах до бюджету Пенсійного фонду України, а також щодо дотримання роботодавцями міста законодавства про працю, зокрема в частині оформлення трудових відносин.

Як повідомив під час засідання начальник управління з питань праці Анатолій ЗАНЧЕНКО, станом на 1 лютого прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 254 млн грн. мали 14 суб’єктів господарювання міста. При цьому було відмічено, що 223,9 млн грн. (88,1%) заборгованості належало п’яти економічно активним підприємствам (з них 216,9 млн грн. (85,4%) загальної суми по місту заборгувало своїм працівникам ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання»); 30,2 млн грн. (11,9%) – восьми підприємствам-банкрутам, найбільшу питому вагу серед яких (26,4 млн грн. (87,5%) мало ВАТ «Selmi»; 16,7 тис. грн. – одному підприємству, яке фактично не веде діяльність і є економічно неактивним. При цьому Анатолій Занченко відмітив, що у порівнянні з 1 січня цього року сума заборгованості із заробітної плати по місту збільшилася на 6,9 млн грн. (2,3%), а кількість підприємств-боржників, навпаки, зменшилася на три. Пояснив, що зростання заборгованості відбулося внаслідок збільшення такої заборгованості на суму 4,9 млн грн. чотирма економічно активними підприємствами (ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – на 4,3 млн грн., ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання» – на 394,1 тис. грн., ТОВ «Маш-Сервіс» – на 135,9 тис. грн., ТОВ «Сумиспортінвест» – на 48,2 тис. грн. та виникненням нового боржника – ТОВ «Суми-Цукор» із сумою боргу 2,4 млн грн. Крім того, на 10,5 тис. грн. збільшило заборгованість із заробітної плати Представництво ЗАТ «Объединенные газопромышленные технологии «Искра-Авигаз», яке з 1 лютого цього року переведено до категорії підприємств-банкрутів.

Також він поінформував, що протягом січня повністю розрахувалося зі своїми працівниками ДП «Сумський державний науково – дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів», виплативши 365,5 тис. гривень.

По шести підприємствах (у тому числі по п’яти підприємствах-банкрутах та по одному економічно неактивному підприємству) сума заборгованості із заробітної плати протягом 2018 – 2019 років залишалася незмінною і становить 2,8 млн грн. (1,1%) загальної суми заборгованості, яка склалася станом на 1 лютого цього року. При цьому Анатолій Занченко повідомив, що згідно з оперативною інформацією протягом січня підприємствами-боржниками усього було виплачено 6,9 млн грн. заборгованої заробітної плати.

Під час розгляду питання щодо погашення заборгованості по платежах до бюджету Пенсійного фонду начальник юридичного відділу Сумського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області Юлія ШУЛЬГА повідомила, що станом на 1 лютого 1079 суб’єктів господарювання мають заборгованість по обов’язкових платежах на загальну суму 209,1 млн грн., з них 205,9 млн грн. належить 75 юридичним особам; 3,2 млн грн. – 1004 фізичним особам-підприємцям. При цьому наголосила, що 144 млн грн. складає борг по відшкодуванню пенсій, призначених на пільгових умовах. Також посадовиця зауважила, що заборгованість у повному обсязі охоплено заходами примусового стягнення, і повідомила, що протягом січня цього року у вказаний спосіб до бюджету Пенсійного фонду було стягнуто 4,3 млн грн.

Одночасно комісією заслухали звіти окремих суб’єктів господарювання про стан і перспективи погашення заборгованості по платежах до бюджету Пенсійного фонду України.

Крім того, з метою забезпечення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання міста вимог законодавства про працю, зокрема в частині оформлення трудових відносин для участі у засіданні комісії було запрошено 17 роботодавців міста, звітні дані яких, згідно з інформацією, наданою Сумським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області, свідчать про можливі порушення законодавства про працю. На засіданні комісією заслухали і проаналізували пояснення посадових осіб дев’яти підприємств, установ та організацій міста, а також фізичних осіб – підприємців. За результатами заслуховувань комісією зверталась особлива увага кожного роботодавця на неприпустимість підміни трудових відносин цивільно-правовими. При цьому усім присутнім на засіданні комісії було роз’яснено, що статтею 265 КЗпПУ передбачено відповідальність роботодавця за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) у вигляді штрафу у сумі 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, що з 1 січня 2019 року складає 125190 гривень.

З метою підвищення рівня поінформованості кожен з присутніх роботодавців отримав пам'ятку про відповідальність, встановлену за порушення законодавства про працю.