006.jpg

Сумчанам наголосили на необхідності перевірки персональних даних в Державному реєстрі виборців.

На те, що зробити це можна до 25 березня, під час брифінгу звернули увагу заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан ПАК, голова окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 157 Олена СТАЙКО, начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Ковпаківського району м. Суми Олена ПОНОМАРЕНКО та начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Зарічного району м. Суми Ольга ФЕСЕНКО.

За словами Степана Пака, Суми у виборчому процесі виходять на фінішну пряму.

«В адмінбудівлі на майдані Незалежності, 2 розпочала свою роботу окружна виборча комісія з виборів Президента України територіального виборчого округу № 157. Також визначено місця для розміщення агітаційних матеріалів. Що ж до виборчих дільниць, то по місту їх працюватиме 132 і одна дільниця на тимчасовій основі – це Сумський слідчий ізолятор управління державної пенітенціарної служби України в Сумській області», – розповів посадовець.

Серед проблем організаційного процесу Степан Пак назвав те, що у разі розміщення виборчих дільниць у приміщеннях некомунальної власності, доводиться індивідуально працювати із власниками цих приміщень, аби з’ясувати деякі нюанси.

Дільничні виборчі комісії запрацюють у Сумах одразу після того, як окружна виборча комісія з 8 про 12 березня, визначить їх склад.

Щодо роботи самої окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 157, то її голова Олена Стайко повідомила, що працювати як легітимний орган почали з 19 лютого.

«На сьогодні працюємо без вихідних в адмінбудівлі на майдані Незалежності, 2. Громадяни з будь-яких питань виборчого процесу можуть звернутись до кабінету № 4. Окрім того, здійснюємо підготовку до виборів по 100 дільницям, які віднесені до нашого округу. Із них 78 – це великі дільниці, сім – середні та 15 – малі», – зазначила Олена Стайко.

Триває робота і у відділах ведення Державного реєстру виборців Зарічного або Ковпаківського районів м. Суми.

Начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Зарічного району м. Суми Ольга ФЕСЕНКО розповіла: «Відповідно до ст. 22 Закону України «Про Державний реєстр виборців» усі дані по виборцям і по зміні їх даних ми отримуємо від суб’єктів подання відомостей. Перевіряємо їх, але «людський фактор» часом має місце і тому вчергове звертаємось до мешканців із тим, аби не зволікали із перевіркою персональних даних».

Зробити це можна через «Особистий кабінет виборця», що розміщений на порталі Державного реєстру виборців або у відділах ведення Державного реєстру виборців Зарічного або Ковпаківського районів м. Суми, які розташовані за адресою: майдан Незалежності, 2 (1-й поверх, каб. 3 та 5-й поверх, каб. 89 відповідно).

Прийом громадян здійснюється з понеділка по четверг з 8:00 до 17:15, у п’ятницю – з 8:00 до 16:00, у суботу та неділю – з 9:00 до 18:00 (перерва з 12:00 до 13:00). При собі необхідно мати паспорт, в якому обовязково повинна бути прописка. Разом із тим за телефонами 63-27-19, 63-29-39, 60-01-64 працівники відділів надають довідки з питань, що стосуються реєстру виборців.

Найперше, додала начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Ковпаківського району м. Суми Олена ПОНОМАРЕНКО, перевіряти персональні дані повинні виборці, які не виявили дані про себе або членів своєї родини та мали проблеми, пов’язані з неправильностями у списках під час попередніх виборчих кампаній.

Відповідально до перевірки мають поставитись і ті виборці: яким після останніх виборів виповнилося 18 років (будуть голосувати вперше); які після останніх виборів змінили прізвище, ім’я, по батькові; які змінили місце проживання; які під час останніх виборів у списках виборців виявили неточності або були відсутні в списках.