007.jpg

Директор департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА при розгляді на засіданні виконавчого комітету питання щодо виконання міського бюджету за І квартал поточного року поінформувала про потенційні втрати міського бюджету за рік.

За її словами, виконання доходної частини за І квартал 2019 року склало 765,5 млн грн., що становить 24,2% до затвердженого плану на рік та на 207,8 млн грн. або на 21,4% менше надходжень за І квартал 2018 року. Звіт про виконання міського бюджету за І квартал цього року містить від’ємні показники у доходній частині, відтак і видаткова частина бюджету не може фінансуватися в повній мірі – це наслідок перереєстрації підприємств, установ та організацій обласного підпорядкування, які розташовані у Сумах, в інших територіальних громадах області.

Світлана Липова розповіла, що на сьогодні змінили місце реєстрації 42 установи обласного підпорядкування, які розташовані у Сумах. На 40 з них підготовлені довідки щодо передачі баз, з них 25 довідок підписані та повністю оформлені, тобто передані на виконання до департаменту фінансів облдержадміністрації. 15 довідок знаходяться на стадії підписання. Два обласні комунальні заклади знаходяться в стадії реорганізації і наразі сплачують податки до міського бюджету.

«На сьогоднішній день міський бюджет вже має недовиконання бюджету майже 20 млн грн., за рік ця цифра становитиме 74-80 млн грн. Щодо наступного року, навіть передавши базу, 50% доходів міська скарбниця втратить. Тож ми отримаємо втрати цього року і наступного року також, і будемо вимушені на ці 50% від надходжень від ПДФО нічого не планувати в доходах відповідно і у видатках, формуючи бюджет міста на 2020 рік. Більше за все, на жаль, це відобразиться на міських програмах розвитку», – сказала посадовиця.

Крім того директор департаменту фінансів, економіки та інвестицій зазначила, що на фоні недовиконання міського бюджету за доходами, з міської скарбниці доводиться скеровувати кошти на видатки, фінансування яких має здійснювати держава, зокрема кошти на придбання інсуліну та проведення гемодіалізу. Питому вагу видаткової частини міського бюджету вилучення до державного бюджету, так звана реверсна дотація, розмір якої після перереєстрації підприємств, установ, організацій обласного підпорядкування не змінився.

Розглядаючи дане питання перший заступник міського голови Володимир ВОЙТЕНКО вкотре наголосив, що єдиний шлях у врегулюванні ситуації – повернення місця реєстрації обласних комунальних підприємств та установ назад до Сум. Він підкреслив: «Людина має сплачувати податки у бюджет міста, де вона мешкає. Бюджетний кодекс говорить, що підприємства повинні сплачувати свої податки до того бюджету, де вони зареєстровані, а забирати податки з міста – це злочинні дії».