002.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО на початку щопонеділкової апаратної наради повідомив про надскладну ситуацію з наповненням міського бюджету, до якої призвела перереєстрація обласних підприємств, установ та організацій.

«Ми зараз у складній ситуації, за 20 років такої ситуації з бюджетом нашого міста, як доповіла мені Світлана Андріївна (директор департаменту директор департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА – ред.), ще не було. Тому ми в першу чергу будемо фінансувати соціально-гуманітарну сферу і зарплати вчителям та медикам, – сказав Олександр Лисенко. Ще такого недофінансування – 93 млн грн. – в нас не було. Це не тому, що не працюють міські підприємства, а тому, що підприємства обласної ради рішенням однієї людини виведені з реєстрації з міста Суми, а це наші театри, наші лікарні, спортивні школи. Я кажу наші, бо вони розміщені в Сумах, розташовані в приміщеннях, що належать сумській громаді, за які ми даємо пільги. На, жаль всі вони сьогодні сплачують ПДФО не до бюджету міста Суми, чим зробили в ньому велику прогалину».

Очільник міста закликав депутатів обласної ради на найближчій сесії порушити дане питання та вплинути на ситуацію.

«Треба, щоб ті люди, які це зробили, вони це і виправили. Вони можуть це зробити, ще не пізно. Якщо половина коштів, що плануються до кінця року до виведення, повернеться, ми завершимо нормально бюджетний рік», – підкреслив Олександр Лисенко.

Директор департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана Липова повідомила, що на початок вересня сума недовиконання пропорційно 1/12 становила 93,8 млн грн. або –7,6%, за розписом – 48,8 млн грн. або –4,1%. Головний фінансист Сум спрогнозувала подальше погіршення фінансової ситуації в місті.

«40 підприємств обласної ради перереєструвались. Сьогодні така ситуація, що фінансуємо лише соціальні захищені статі. По капітальних видатках, видатках розвитку – тобто тих, що забезпечують життєдіяльність міста, – велика затримка. Передбачаю, що з вересня ситуація погіршиться, адже розпочався новий навчальний, а отже, збільшяться видатки по освіті, зокрема в частині заробітної плати, харчування дітей», – зазначила Світлана Липова.

Посадовиця повідомила, що повторно підготовлено листи на Міністерство фінансів України, аби там зменшили розмір реверсної дотації для міста Суми, а різницю покрили коштами районів, куди «перейшли» обласні комунальні заклади і де спостерігається перевиконання доходних показників.