003.jpg

Заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ зустрілась з Міністром у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Оксаною КОЛЯДОЮ.

Зустріч відбулась в рамках робочої поїздки посадовиці до обласного центру.

Разом із представниками міської та обласної влади Оксана Коляда вшанувала пам’ять загиблих учасників АТО/ООС, поклавши квіти на Алеї Слави. Також можновладці поспілкувались із рідними військовиків, до слова, в одного із них сьогодні, 21 грудня, був День народження – молодшому сержанту Ніколаю Ніколаєнку мало б виповнитися 26 років.

Потому Міністр вирушила до КУ «Центр учасників бойових дій», де їй продемонстрували потенціал міської установи. Здивована комплексністю надання послуг, посадовиця підтвердила високий рівень підтримки військових з боку місцевої влади.

«Я приємно вражена підтримкою учасників АТО/ООС з боку міської влади Сум. Таких центрів допомоги учасникам АТО я ще не бачила, він унікальний, і схоже, що найкращий в Україні. В одній установі ви змогли поєднати надання адміністративних послуг, фізіотерапевтичні процедури, консультації лікаря та психолога. Для себе я однозначно поставила завдання, щоб такий центр допомоги ветеранам був як мінімум у кожному обласному центрі нашої України», – наголосила Оксана Коляда.

Останнім пунктом робочої поїздки стала зустріч із безпосередньо учасниками бойових дій у зоні АТО/ООС та членами їх сімей. Міністр у справах ветеранів повідомила, що у планах її відомства на 2020 рік – опрацювати надання медичних послуг згідно з оновленим Законом України «Про статус ветеранів», за яким буде визначено окремий блок «Статус родин загиблих». Тобто, прописаними у Законі соціальними гарантіями та послугами зможуть користуватися не тільки члени родин загиблого, а й сім’ї інших військовослужбовців.

«Ми хочемо змінити філософію попереднього Закону, таким чином повернути військовиків до мотивації. У новому документі буде більше можливостей та пільг на отримання освіти, професійної діяльності, відкриття власної справи, пільгове кредитування, отримання житла, тобто на всі проєкти і програми, які стимулюватимуть ветеранів і членів їх родин розвивати свій потенціал», – зазначила Міністр.

У свою чергу заступник міського голови Альона Дмітрєвская зауважила, що місцева влада й надалі підтримуватиме Героїв України та їх близьких як морально, так і матеріально.