007.jpg

На позачерговій сесії депутати міської ради ухвалили Звернення до Президента України щодо зупинення розгляду законопроєктів у яких йдеться про обіг земель сільськогосподарського призначення та удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин.

Ініціаторами Звернення виступили дві депутатські фракції «ВО «Батьківщина» та «ВО «Свобода».

«Сьогодні думка людей розділилася: одні хочуть продати землю, але не розуміють як це зробити; другі прагнуть продати якомога дорожче, але їм не пропонують достойної ціни; треті – взагалі проти продажу. Тому ми просимо підтримати проєкт рішення, щоб остаточне слово було за народом України, чи потрібен їм цей закон і яким він повинен бути!», – наголосив лідер міської фракції «ВО «Батьківщина» Анатолій САГАЧ.

Його колега, голова фракції «ВО «Свобода» також закликала депутатів згуртуватись у даній ситуації та спільними зусиллями зарадити непоправним наслідкам.

«Прошу всіх депутатів міської ради підтримати дане звернення! Дуже важливо, щоб народні обранці приймали рішення не тільки самостійно, а й дослухались до думки народу, вкотре на цьому наголошуємо!» – додала Юлія ЛЕВЧЕНКО.

«Якщо ми зараз продамо землю разом з надрами, з її багатствами, то що ми залишимо нашим дітям, нащадкам? Потрібно підтримати це звернення з вимогою зняття цих проєктів рішень до моменту проведення референдуму, а перед цим потрібно широке обговорення та національний консенсус» – зауважив секретар міської ради Андрій БАРАНОВ.

У своєму Зверненні обранці аргументували незгоду із реформою тим, що земля може стати заручницею спекулятивних дій, внаслідок яких буде зірвано злагоджену роботу агропромислового комплексу, що в свою чергу вплине на продовольчу безпеку і призведе до дестабілізації ситуації в Україні. На їхнє переконання, реформа має гарантувати: захист інтересів простого селянина та фермера; легкий доступ до матеріальних, дешевих фінансових, та інших ресурсів індивідуальних селянських і дрібних фермерських господарств; спрощення ведення аграрного бізнесу селянами та фермерами; покращення інфраструктури на селі та запровадження державних механізмів сприяння розвитку індивідуальних селянських і дрібних фермерських господарств.

Тож посилаючись на статті 13 та 14 Конституції України, депкорпус звернувся до очільника держави з проханням дотриматись вимог щодо недопущення прийняття рішень Верховною Радою України щодо проектів Законів №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» та №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин»; утворення робочої групи у складі органів місцевого самоврядування, професійних асоціацій і аграрних спілок, профільних міністерств, комітетів ВРУ, результатом роботи якої має стати утворення єдиної національної програми реформування земельних відносин; призначення всеукраїнського референдуму та надання українцям можливості самостійно визначатись відносно подальшої долі сільськогосподарської землі.

Відповідний проєкт рішення було підтримано – «За» проголосували 23 представники депутатського корпусу із 24 присутніх.