0010.jpg

Виконавчий комітет вніс зміни до рішення від 27 березня 2020 року № 172 «Про заходи під час карантину щодо запобігання розповсюдженню на території Сумської міської об’єднаної територіальної громади гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами) в частині надання дозволу на діяльність громадських закладів.

Рішення було прийнято, враховуючи вимоги постанови КМУ від 20 травня 2020 року № 392 (зі змінами) і протоколу № 23 міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 4 червня 2020 року та у зв’язку з послабленням протиепідемічних заходів, що були встановлені на території Сумської міської ОТГ з метою запобігання розповсюдженню COVID-19.

Відтак, з 5 червня у сфері торгівлі непродовольчими товарами, побутового обслуговування та надання послуг громадського харчування дозволено приймати відвідувачів у приміщеннях, але за умови дотримання протиепідемічних заходів.

Мова йде про дотримання відстані не менше ніж 1,5 м між місцями для сидіння за сусідніми столами та розміщення не більше ніж чотирьох клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років), за умови, що суб’єкт господарювання, який провадить таку діяльність, є оператором ринку харчових продуктів, та забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту (зокрема захист обличчя, очей, рук) і використання відвідувачами, крім часу приймання їжі, респіраторів або захисних масок, у тому числі виготовлених самостійно.

Окрім цього, допускається діяльність закладів, що надають послуги з розміщення (проживання), крім дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

Проведення релігійних заходів дозволяється за умови здійснення контролю релігійною організацією за дотриманням фізичної дистанції 1,5 м між учасниками та перебування не більше ніж однієї особи на 5 м2 площі будівлі, якщо релігійний захід проводиться в приміщенні.

Відновлення діяльності, але з 10 червня стосується й закладів культури клубного типу, зокрема з прийманням відвідувачів, у тому числі проведення культурних заходів, за умови перебування не більше однієї особи на 5 мплощі приміщення, де проводиться захід.

Щодо обслуговування користувачів бібліотек міської ЦБС, то поновлення роботи можливе також з 10 червня, втім за умови запровадження порядку послуги з видачі літератури за попереднім замовленням (онлайн або за телефоном) без допуску громадян до приміщень бібліотек. Приймання ж відвідувачів бібліотек можливе з 22 червня та з розрахунку – одна людина на 5 м2 площі приміщення. Документ вступить в дію з моменту оприлюднення на Інформаційному порталі Сумської міської ради.

Принагідно міський голова Олександр ЛИСЕНКО зауважив, що, попри зняття певних обмежень, дотримання протиепідемічних заходів на території Сумської міської ОТГ є обов’язковим, у разі порушення можуть бути застосовані штрафні санкції.

«Ситуація із захворюваністю на коронавірус змінюється не тільки в Україні, а й безпосередньо у Сумах. Ставлю до відома, що в країні спостерігається антирекорд – 600 підтверджених випадків за добу. Це свідчить про те, що не всі люди зрозуміли, що карантин ще не закінчився, а лише введено його адаптивну форму, тобто поступове повернення до звичних норм проживання. Тому потрібно контролювати себе й один одного, зокрема, продовжувати носити індивідуальні засоби захисту та дотримуватись дистанції», – наголосив очільник обласного центру.