0010.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО звернувся з листом до Президента України Володимира ЗЕЛЕНСЬКОГО та Прем’єр-міністра України Дениса ШМИГАЛЯ щодо захисту позиції ПАТ «Сумихімпром» у питанні запровадження квот на імпорт в Україну міндобрив.

Очільник міста зазначає, що більшість українських виробників мінеральних добрив ще у 2019 році звернулись до Міністерства розвитку та економіки з проханням провести об’єктивне розслідування щодо імпорту в Україну добрив мінеральних з вмістом азоту, фосфору, калію та виробити заходи щодо захисту вітчизняного товаровиробника.

За підсумками проведення відповідного розслідування було напрацьовано рекомендації про введення квот на імпорт міндобрив. Встановлення чітких правил на ринку мінеральних добрив України дозволили б українським хімічним підприємствам ефективно і безперебійно забезпечувати український агропромисловий комплекс якісною та доступною продукцією, а ПАТ «Сумихімпром» – значно збільшити можливості підприємства зі створення додаткових робочих місць і збільшенню податкових відрахувань. Але питання запровадження квот було заблоковано, що поставило під загрозу майбутнє сумського підприємства та галузі в цілому.

«Відмова від введення розумних обмежень на імпорт мінеральних добрив є фактичною відмовою від підтримки всієї української хімічної промисловості, в якій задіяні десятки тисяч співробітників, а також безпосередньо ПАТ «Сумихімпром», – йдеться в листі. – Рішення про відкриття ринку для іноземних виробників вже восени цього року позначиться на показниках роботи ПАТ «Сумихімпром». Підприємство буде змушене оголосити про скорочення обсягів виробництва, а також звільнення значної кількості працівників. Відсутність квот – це пряме рішення про надання переваг на українському ринку для іноземних кампаній».

З огляду на це Олександр Лисенко просить керівництво держави підтримати позицію національного виробника, яким є ПАТ «Сумихімпром» у рамках проведення спеціального розслідування щодо імпорту в Україну мінеральних добрив з вмістом, азоту, фосфору, калію незалежно від країни походження та експорту.