0012.jpg

Управління «Служба у справах дітей», на яке покладається організація, координація та контроль діяльності щодо здійснення соціально-правового захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились у складних життєвих обставинах та профілактики правопорушень серед неповнолітніх, звітує про виконану протягом минулого року роботу.

 

Станом на 1 січня 2021 року на території Сум проживало 46800 дітей віком від 0 до 17 років.

На цю ж дату, кількість дітей, які знаходились на обліку в управлінні «Служба у справах дітей», які фактично проживали на території Сумської міської ТГ, становило 363 дитини, із них: перебували у сімейних формах виховання – 270 (під опікою/піклуванням – 217 дітей, у дитячих будинках сімейного типу та у прийомних сім’ях – 43 дитини, у сім’ях патронатних вихователів – 10).

На первинному обліку знаходилась 271 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування. Із них влаштовано під опіку/піклування – 197 дітей, у дитячі будинки сімейного типу та у прийомні сім’ї – 33 дитини, до державних закладів – 36 дітей.

Сімейними формами влаштування охоплено 74% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Рішенням виконавчого комітету 54 дітям надано статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, із них: 28 дітей влаштовано під опіку та піклування, вісім – на повне державне забезпечення; шість – до сімей родичів, чотири – у дитячі будинки сімейного типу, одну – у прийомну сім’ю, одну – в сім’ю патронатного вихователя, трьох – усиновлено, трьох – поміщено до центру соціально-психологічної реабілітації дітей області.

Фахівці управління проводили роботу серед мешканців міста щодо влаштування дітей, які залишилися без батьківського піклування, до сімейних форм виховання. Так, усиновили десять дітей, які перебували на обліку, із них громадянами України – вісім (шестеро – мешканцями міста Суми), двоє дітей – іноземними громадянами. Відносно чотирьох дітей прийнято судове рішення щодо усиновлення одним із батьків. На розгляді в судах міста знаходилось ще чотири справи з усиновлення. У 2020 році обстежено умови проживання 18 усиновлених дітей. Порушень не виявлено.

У 2020 році продовжували функціонувати п’ять дитячих будинків сімейного типу, у яких виховується 33 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування (11 сімейних груп), та дев’ять прийомних сімей, на вихованні яких перебуває десять дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У 2020 році проведено огляд умов проживання 35 сімей опікунів, піклувальників, у яких проживає 35 підопічних дітей. Обстеження умов проживання 9 прийомних сімей і 5 дитячих будинків сімейного типу, у яких виховується 43 дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, здійснено частково у зв’язку з карантинними заходами.

Спеціалістами управління у телефонному режимі вирішувались питання виховання, навчання, розвитку дітей, забезпечення надання медичних послуг, здійснення виплат тощо.

За звітний період в управлінні на обліку дітей, які опинились у складних життєвих обставинах перебувало 105 дітей. Знято з обліку 48 дітей, із них по досягненню повноліття – одна дитина, у зв’язку зі зміною місця проживання та взяття на облік за новим місцем проживання – п’ять дітей, припинення підстав узяття дітей на облік – 42 дитини.
На кінець звітного періоду на обліку перебуває 57 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. З початку поточного року на облік взято 36 дітей, із них: 34 дитини, які проживають у сім’ї, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, одна дитина – вчинення булінгу дитиною, одна дитина – систематично самовільно залишає місце постійного проживання.

Крім того, у 2020 році управлінням «Служба у справах дітей» спільно з ювенальною превенцією Сумського відділу поліції ГУНП України в Сумській області було проведено один спільний профілактичний рейд у нічний час, під час якого дітей, які б перебували в місті вночі без супроводу дорослих, не виявлено.

Особлива увага приділялась створенню належних умов батьками/законними представниками, дітям, яких на час карантину було повернуто із інтернатних закладів. Усього провели 21 рейд «Сім’я», під час яких виявили 18 дітей, відповідно до яких були вжиті заходи соціально – правового характеру.

У зв’язку із неналежним виконанням батьківських обов’язків по відношенню до дітей, 15 дітей направили до центрів соціально – психологічної реабілітації дітей області, четверо дітей до Сумського обласного спеціалізованого будинку дитини, сімох – влаштовали в сім’ї патронатних вихователів.

З метою контролю за умовами утримання і виховання дітей спеціалістами Управління перевірено умови проживання дітей у 725 сім’ях.

За ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків управлінням підготовлено та направлено до суду 15 позовних заяв щодо позбавлення батьків батьківських прав та відібрання дітей без позбавлення батьківських прав. Із них: десять – задоволено, п’ять – перебуває на розгляді.

Разом із тим, структурний підрозділ міськради проводив індивідуальну роз’яснювальну роботу з 25 дітьми, які засуджуються за вчинення кримінальних правопорушень.

З метою недопущення безпритульності та бездоглядності серед учнів закладів освіти, спеціалістами управлінням опрацьовано 48 звернень, відповідно до яких проводилась профілактично-роз’яснювальна робота.

Спеціалісти управління взяли участь у 1273 судових засіданнях, у тому числі 321 кримінальному, відносно 15 неповнолітніх, які обвинувачуються у вчиненні правопорушень.

Проведено одну нараду за участю сектору ювенальної превенції, патрульної поліції, Сумського міського центру соціальних служб з питань попередження насильства, жорстокого поводження з дітьми.

Протягом звітного періоду проведено 19 засідань комісії з питань захисту прав дитини, на яких розглянуто 386 питань, із них: 190 – щодо надання дозволу на укладення майнових угод за участю малолітніх та неповнолітніх, 196 – спірних питань щодо захисту немайнових прав дітей, які потребували колегіального вирішення, зокрема: щодо визначення способу участі одного із батьків у вихованні дітей, повернення дітей на виховання батькам, присвоєння прізвища дитині, зміни прізвища дитині, організації соціального супроводу, завершення соціального супроводу, неналежного виконання батьками батьківських обов’язків, влаштування/продовження строку перебування/виведення дітей до сімей патронатних вихователів, підтвердження місця проживання дитини для виїзду за межі України, визначення місця проживання дитини тощо.

За результатами розгляду питань на засіданні комісії з питань захисту прав дитини загалом підготовлено 150 проєктів рішень виконавчого комітету.

Спеціалістами управління розглянуто 3794 інформаційних запитів, звернень, заяв громадян та надано відповіді в межах компетенції управління. Консультацій мешканцям міста надано – 7957.

Діяльність управління всіляко спрямовувалась на виконання заходів, передбачених Програмою з реалізації Конвенції ООН про права дитини Сумської міської територіальної громади на 2020-2022 роки (зі змінами), затвердженою рішенням міської ради від 18 грудня 2019 року № 6113-МР.