003.jpg

Під час ІV сесії міської ради поза порядком денним депутати розглянули питання погашення сумським машинобудівникам заборгованості з виплати заробітної плати.

Звертаючись до присутніх у залі представників трудового колективу підприємства, міський голова Олександр ЛИСЕНКО повідомив, що керівництво міста послідовно відстоює інтереси працівників АТ «Сумське МНВО» у питанні погашення боргів із виплати заробітної плати.

«Ви знаєте, як ми з вами працюємо: ми провели два засідання. Що нам з вами потрібно? Головне – щоб завод розрахувався з вами. Для цього повинна бути позиція у керівництва заводу. Мені повідомили, що сьогодні вони повідомили, що готові на зустріч до кінця цього тижня, у п’ятницю. У цей період фахова група юристів готує пропозиції, з якими вони вийдуть і скажуть нам, що ось це алгоритм вирішення питання. Бо звертатися, просити, друзі, я думаю, що це будемо робити, але це не буде дуже ефективно. Разом з вами ми «дотиснули» ситуацію до того, що завод сьогодні не відмовляється – це головне. Але для нас із вами потрібен алгоритм і терміни: як і коли», – сказав міський голова Олександр Лисенко.

Начальник управління з питань праці Анатолій ЗАНЧЕНКО повідомив, що, за ініціативи керівництва міста, відбулася вже друга зустріч із даного питання за участі зацікавлених сторін, де прийняли резолюцію, в якій керівництво АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання – Інжинірінг» підтвердило, що не відмовляється від боргів попередників. Разом із тим, одномоментно спрямувати на погашення боргів із заробітної плати 235 млн грн підприємство не може, тому напрацьовується текст документа, де буде чітко зазначено терміни виплати та суми, – його адміністрація заводу має представити на наступній зустрічі.

Також, повідомив Анатолій Занченко, завдяки посередництву міської влади вдалось активізувати співпрацю АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання – Інжинірінг» з виконавчою службою: підприємством було складено список майна, яке може бути реалізоване в рахунок погашення частини боргу перед працівниками.

Користуючись нагодою, міський голова запросив представників трудового колективу цієї п’ятниці долучитися до зустрічі представників міської влади з керівництвом АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання – Інжинірінг», яка відбудеться на підприємстві.

Також депутати підтримали запит свого колеги Володимира ЧЕПІКА до начальника Головного управління Національної поліції в Сумській області та до керівника Сумської обласної прокуратури щодо невиконання вимог Кримінально-процесуального кодексу України під час кримінального провадження за фактом невиплати заробітної плати працівникам підприємства в частині порушення строків розумності досудового розслідування. До цього депутат Дмитро ЛАНТУШЕНКО запропонував на наступній сесії заслухати представників правоохоронних органів із даного питання.