004.jpg

Міські обранці, під час засідання VІІ сесії міської ради, наклали мораторій на виділення земель сільськогосподарського призначення, розташованих на території приєднаних громад.

Проєкт рішення «Про заходи щодо впорядкування роботи деяких структурних підрозділів Сумської міської ради в період розробки комплексного плану просторового розвитку території Сумської міської територіальної громади» підготував департамент забезпечення ресурсних платежів з метою виконання вимог земельного законодавства України щодо використання та охорони земель сільськогосподарського призначення, визначення кількості земель сільськогосподарського призначення за різними видами цільового використання, впорядкування та отримання додаткової інформації щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які знаходяться в розпорядженні Сумської міської ради, у зв’язку з набранням чинності 24 липня 2021 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель» та інших.

Так, міська рада вирішила тимчасово, до затвердження комплексного плану просторового розвитку території Сумської територіальної громади, призупинити прийняття рішень про надання дозволу на розробку землевпорядної документації (проєктів землеустрою, технічної документації) щодо відведення земельних ділянок сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів Сумської міської територіальної громади.

Наразі управління «Центр надання адміністративних послуг у м. Суми» тимчасово має призупинити прийняття заяв від громадян та юридичних осіб щодо надання дозволів на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власність та користування за рахунок земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів приєднаних сіл (для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, фермерського господарства тощо, окрім земельних ділянок на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, що перебувають у власності відповідних осіб).

Департаменту забезпечення ресурсних платежів, згідно з ухваленим депутатами рішення, необхідно здійснити заходи щодо аналізу розміщення земель сільськогосподарського призначення за різними видами цільового використання на території громади для формування схеми планування сучасного використання земель та обмежень у використанні земель Сумської міської ради, а саме: призупинити підготовку проєктів рішень про надання дозволу на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та передачі чи надання у власність або оренду земельних ділянок комунальної власності за рахунок земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів приєднаних сіл (для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, фермерського господарства тощо, окрім земельних ділянок на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, що перебувають у власності відповідних осіб).

Рішення про так званий мораторій діятиме до 1 серпня.

Як зауважив міський голова Олександр ЛИСЕНКО, дане рішення розроблено і ухвалено виходячи з інтересів Сумської громади та її жителів, адже останнім часом до міського ЦНАПу надходить низка заяв на виділення земель сільськогосподарського призначення на території Сумської громади жителям Київської області.

«Я думаю, що це як мінімум неправильно, а максимум нелогічно і не справедливо по відношенню до сумчан. Мешканці Сумської міської територіальної громади, на мою думку, мають першочергове право на землю і ми повинні його підтримувати, – прокоментував очільник Сум. – Мова йде про право отримання безкоштовних 2 га землі сільськогосподарського призначення, але це не може бути без відповідного порядку і правил. Тому що неможна зараз взяти всі землі і поділити, а потім ми шукатимемо місця під кладовища, під дороги, шукатимемо де будувати комунікації, де буде розвиватися інфраструктура, школи і садочки. На території громад є землі, які можливо за баченням старост і місцевих жителів, повинні використовуватися за іншим призначенням, і в першу чергу, цією землею повинні користуватися ті, хто живе на цих територіях, і ті, хто сьогодні є представниками нашої громади».

Він наголосив, що міські депутати завжди виважено ставилися до прийняття всіх, важливих для громади, питань, тому даний проєкт рішення було підтримано голосами 31-го міського обранця.