003.jpg

Під головуванням заступника міського голови Тамари ІЩЕНКО відбулось навчання старост з питань організації роботи об’єктів сфери торгівлі, ресторанного господарства та побуту й правил благоустрою в старостинських округах Сумської міської територіальної громади.

За словами Тамари Іщенко, подібні робочі зустрічі сприятимуть оперативному введенню керівників приєднаних територій в курс справ Сумської міської ради.

«Нині ми об’єднана територіальна громада, структура змінилась, це по суті означає, що приєднані села житимуть за правилами міста, міської ради, і, відповідно, мають діяти в спільних інтересах. Старости в цій ситуації виступають посередниками між місцевими жителями і структурними підрозділами, як розпорядниками коштів, що відповідають за освіту, охорону здоров’я, ЖКГ тощо. Тому, ми налагоджуємо робочий процес, вчимо старост як донести інформацію до людей, яка сприймається на сесії, виконкомі, як працювати з нею, і як, відповідно, мають діяти самі жителі громади», – підкреслила Тамара Іщенко.

Так, у ході засідання, керівництво та спеціалісти відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів й Сумського управління ГУ Держпродспоживслужби у Сумській області ознайомили старост із рішеннями виконавчого комітету щодо заборони реалізації алкогольних напоїв у магазинах у нічний час (з 22:00 до 7:00), порядком організації сезонної роздрібної торгівлі, правилами торгівельного обслуговування населення, забезпечення харчової безпеки при реалізації продовольчих товарів, дотримання санітарних норм та правил, з заходами щодо протидії поширенню коронавірусу.

Своєю чергою представники управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» повідомили старостам, аби ті також донесли до мешканців громади інформацію про те, що відповідно до приписів статті 152 КУпАП порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Наприкінці зустрічі заступник міського голови Тамара Іщенко доручила підпорядкованим структурним підрозділам разом зі старостами в обов’язковому порядку обстежити всі торговельні точки, автолавки на предмет дотримання карантинних умов і правил торгівельного обслуговування (наявність куточка споживача, розклад товарів, товарне сусідство та інше), а закріплені за суб’єктами господарювання, комунальними закладами і приватними підприємствами території – на впорядкованість.