0012.jpg

У Сумах представники міської влади, поліції, громадських організацій та центру надання безоплатної вторинної правової допомоги обговорили питання захисту людей похилого віку та шляхи попередження випадків зловживання відносно них.

«Круглий стіл» до Всесвітнього дня розповсюдження інформації про зловживання відносно літніх людей відбувся під головуванням заступника міського голови Віри МОТРЕЧКО.

«Вихід на пенсію, так званий період старості, приносить із собою зміну звичних життєвих стандартів, хвороби, важкі душевні переживання. Тож почасти, на жаль, літні люди залишаються поза межами суспільних процесів, їм складно адаптуватися, а разом із тим, вони піддаються дискримінації за віковою ознакою, – зауважила Віра МОТРЕЧКО. – А від того, як суспільство ставиться до людей похилого віку, безпосередньо залежить і загальна ситуація, у тому числі, стабільність. Зважаючи на це, наше завдання – привернути увагу суспільства до проблем упередженого ставлення і зловживання щодо літніх мешканців Сумської міської територіальної громади та укорінити шанобливе і соціально відповідальне ставлення до них», – підкреслила посадовець.

Серед основних аспектів, від яких у сучасному світі потерпають люди похилого віку, директор КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» Інна ГАЛІЧЕНКО назвала правовий, моральний, фізичний, психологічний і навіть політичний. Причому неповагу, небажання приділяти увагу, неналежне харчування, фінансову експлуатацію чи обмеження і тілесну шкоду, за статистикою, проявляють найближчі люди – діти, онуки, друзі, тощо, повідомила очільниця терцентру.

Для того, аби все ж віднайти правові важелі захисту людей похилого віку, їх закликають звертатися до Сумського міського центру надання безоплатної вторинної правової допомоги, наголосила начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з її надавачами Олена ЯРЕМ.

Там можна отримати як первинну, так і вторинну правову допомогу. При собі потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код та довідку про отримання пенсії. Якщо розмір пенсії перевищує два прожиткових мінімуми на особу, то в Центрі можуть лише допомогти скласти документ, але в подальшому людина буде сама займатися цією справою. У разі, якщо розмір пенсії не перевищує 3538 грн на місяць, то такі особи можуть отримати правову допомогу безоплатно.

Загалом звернень від осіб похилого віку до Сумського міського центру надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро в Білопіллі, Путивлі і Краснопіллі з початку року надійшло 471.

Щоб не потрапити до пастки шахраїв або не стати жертвою домашнього насильства, літніх сумчан також переконливо просять бути уважними та ретельно перевіряти всю інформацію. Якщо прикрий випадок все ж стався, то слід звертатися до правоохоронних органів, де оперативно можуть роз’яснити план подальших дій, додала старший інспектор із зав’язків з громадськістю патрульної поліції у Сумській області Оксана КРАСОВСЬКА.

У цілому, відносно вчинення протиправних дій щодо осіб похилого віку з початку 2021 року відкрили 104 кримінальні провадження, поінформував заступник начальника сектору дільничних офіцерів поліції відділу превенції РУП ГУНП в Сумській області Андрій СИНЕЛЬНИК, з них розкрито та доведено до суду – лише 34. Заяв про вчинення домашнього насильства відносно осіб похилого віку, за якими внесено відомості до кримінальних проваджень, – 32. Поведених відповідних профілактичних бесід – 109. Крім цього, на системній основі відбуваються інформаційно-роз’яснювальні кампанії з підопічними терцентру «Берегиня», за допомогою голів ОСББ та квартальних, через торгові центри та рекламу на білбордах.

Про підтримку літніх людей та програми їх соціального захисту на державному та місцевому рівнях, як гаранта безпеки, цього дня також розповіла заступник начальника управління у справах осіб з інвалідністю та соціального обслуговування громадян департаменту соціального захисту населення Вікторія ЛИТВИНЕНКО, про специфічні фактори та ризики здоров'я літніх людей, які спричиняють дискримінацію чи насильство доповіла сімейний лікар КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» Наталія СОЛДАТКІНА, про моральні аспекти суспільства і чому жертви насильства похилого віку не звертаються за допомогою доповіли психолог КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» Наталія КОНДРАТЕНКО та сімейні радники з підтримки постраждалих від домашнього насильства Ольга ПОЛЯКОВА і Людмила ПОНОМАРЕНКО.

Особистими історіями успішного й активного життя навіть після 60-ти ділились студенти «Університету третього віку» Галина КЛЕПАНДО та Ганна ГРИЧЕНКО.

На завершення заходу учасники «круглого столу» домовились проводити подібні зустрічі частіше, популяризуючи дану тематику серед інших структур.