0012.jpg

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН під час апаратної наради при міському голові розповіла про стан впровадження громадського (партиципаторного) бюджету м.Суми.

Вона зауважила, що у 2020 році впровадження бюджету участі здійснювалася за напрямками:

  • удосконалення процедури та моніторинг процесу
  • реалізація ініціатив мешканців громади

Процес партиципаторного бюджетування потребує систематичного удосконалення, аналізу його сильних та слабких сторін з врахуванням особливостей громади. У 2019 році було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та виконавчим комітетом Сумської міської ради про підтримку під час реалізації проекту «Партиципативне бюджетування для підвищення рівня інклюзивності на місцевому рівні в м.Суми».

Працювали за проектом міжнародні експерти з питань залучення громадськості та відкритого врядування Сергій КАРЕЛІН (Україна) та Аісте СЛАЮТЕ (Ірландія).

Відбулися зустрічі експертів з керівництвом міста, членами Координаційної ради, представниками цільових груп сумчан. Експерти відзначили високий рівень зацікавленості міської влади та мешканців у розширені партиципаторного бюджетування та удосконаленні громадського бюджету в цілому, успішний наявний досвід.

У рамках проекту проведено онлайн-опитування щодо рівня обізнаності мешканців громади з бюджетом участі та необхідності удосконалення етапів громадського бюджету. Також були зібрані пропозиції щодо змін до Положення про бюджет участі та залученості людей з інвалідністю, пенсіонерів, тимчасово переміщених осіб, представників старостинських округів, іноземців, представників національних меншин (поширені відповіді були пов’язані із удосконаленням інформаційної компанії, необхідності підвищення контролю за реалізацією проектів-переможців).

Також проведена низка вебінарів з представниками цільових аудиторій, у тому числі щодо гендерного аспекту, загальнодоступності та участі сумчан з обмеженими можливостями.

За результатами таких зустрічей за експертної підтримки Ради Європи напрацьовані рекомендації щодо удосконалення процедури партиципаторного бюджетування задля її більшої інклюзивності та доступності для усіх категорій мешканців Сумської міської територіальної громади.

Крім того, спільно з експертом Сергієм Кареліним та координатором бюджету участі м. Сєвєродонецьк (Луганська обл.) Поліною Черних була підготовлена Методологія моніторингу та оцінки процесу впровадження та реалізації громадського бюджету. Це одна з перших таких розробок в Україні.

Тривала співпраця з розробниками веб-платформи «Громадський проект» щодо удосконалення процедури подачі проектів та голосування для людей з різними можливостями та статусом – членів територіальної громади.

У мережі YouTube створено канал «Громадський бюджет Сумської міської територіальної громади», на якому розміщуються тематичні відеоматеріали та відеотрансляції.

Сумський досвід був представлений під час низки вебінарів і форумів, організованих за сприяння Ради Європи та міжнародних і українських донорських організацій. Наші практики та заходи із удосконалення процедури партиципаторного бюджетування отримали схвальну оцінку як учасників та партнерів, так і організаторів зустрічей.

Координацію заходів з впровадження бюджету участі здійснює Координаційна рада з питань громадського (партиципаторного) бюджету м.Суми. Члени ради на своїх засіданнях заслуховували представників головних розпорядників бюджетних коштів щодо реалізації ініціатив мешканців міста, опрацьовували рекомендації та зміни до положення про громадський бюджет, брали участь у тематичних вебінарах та зустрічах з експертами, мешканцями громади.

У червні 2020 року, відповідно до Положення, була проведена ротація членів Координаційної ради за квотою громадськості. Із 11 претендентів рейтинговим голосуванням обрано 7. У січні-лютому 2021 року враховуючи нове скликання міської ради, оновлено і депутатську квоту. У грудні 2020 року Координаційну раду очолив новий секретар міської ради Олег РЄЗНІК.

Антоніна Кохан також зауважила, що відповідно до рішення Координаційної ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету м.Суми, у квітні розроблено проект рішення Сумської міської ради щодо визначення обсягів фінансування на реалізацію проектів містян на 2022 – 2024 роки, але поки що він не внесений до порядку денного сесії міської ради. Також розроблено проект змін до Положення про бюджет участі з врахуванням напрацьованих спільно з експертами рекомендацій щодо залучення вразливих верств населення, старостинських округів, проведення моніторингу та оцінки процесу бюджетування тощо.

У зв’язку із пандемією і не проведенням у 2019 році прийому проектів, майже весь обсяг фінансування, передбачений на 2020 рік (10,5 млн грн) був переданий на потреби медичної галузі. Крім того, у 2020 році завершився період, на який був визначений обсяг фінансування на ГБ, торік нові проекти також не подавалися.

Протягом року тривала реалізація проектів сумчан за підсумками голосування у 2019 році. Це 12 проектів-переможців (9 локальних та 3 загальноміських) та 5 проектів, за які проголосували понад 500 та понад 1000 сумчан і які депутати запропонували також профінансувати. У підсумку, головні розпорядники бюджетних коштів реалізовували 17 ініціатив (14 по Департаменту інфраструктури міста та 3 – по управлінню освіти і науки).

Серед таких ініціатив – облаштування дитячих майданчиків, спортивних комплексів, вуличних тренажерів, стадіонів, скверів, місць для відпочинку біля води.

У жовтні-грудні 2019 р. була розроблена проектно-кошторисна документація по більшості з них, а по двом проектам - фактично виконані роботи.

У 2020 році графік реалізації залежав від стану надходжень до бюджету.

До реалізації проектів були активно залучені команди їх авторів (зокрема щодо узгодження ПКД, контролю за роботою підрядників.

Протягом року по кільком проектам була необхідність у додатковому фінансуванні незапланованих робіт, які виникли вже під час реалізації.

За інформацією головних розпорядників бюджетних коштів, за підсумками 2020 року на реалізацію проектів громадського бюджету спрямовано 12,54 млн грн.

У 2020 році були виконані 15 з 17 проектів (повністю – 13, потребують дофінансування ще два). Не виконаний проект «Встановлення 2 тенісних столів в дворі будинку Лебединська,6» (31,5 тис. грн.) через відсутність підрядника та обмеження фінансування. Також не виконані роботи по проекту «Комфортна зона відпочинку на р. Псел, для дітей, пенсіонерів та людей з інвалідністю».

Для його реалізації була створена робоча група на чолі із першим заступником міського голови та із залученням автора. Розглядалися питання організації робіт з дотриманням природоохоронного законодавства та санітарно-гігієнічних норм, опрацьовувалися можливі заходи тощо. Розроблено передпроектну пропозицію з врахуванням потреб людей з інвалідністю, літніх людей, а також відповідно до державних нормативів. На 2021 рік у бюджеті передбачено 1,09 млн грн на розробку ПКД та виконання робіт.

За даними головних розпорядників бюджетних коштів, для завершення робіт по об’єктам усіх трьох циклів громадського бюджету необхідно додатково близько 2,5 млн гривень.

Антоніна Кохан висловила сподівання, що депутати розглянуть проект рішення щодо обсягів фінансування на втілення ініціатив сумчан, а отже і гарна практика, яка має відмінний результат та додає віру громаді у свої сили, що можна разом змінити своє місто, буде продовжена.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО зауважив, що триватиме вирішення проблемних питань щодо реалізації проектів містян, та необхідно працювати з депутатами, аби й надалі продовжувати впровадження та удосконалення партиципаторного бюджету на території сумської громади.