0010.jpg

Минулого тижня у Сумах відбулося засідання регіональної платформи Асоціації міст України з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування.


Участь у засідання взяли: міський голова, голова регіонального відділення АМУ Олександр ЛИСЕНКО; виконавчий директор Сумського регіонального відділення АМУ Володимир АГАНЯНС; народні депутати Олександр СУГОНЯКО та Олег МЕДУНИЦЯ; представники міст Путивль, Буринь, Ромни, Конотоп, Лебедин; голова дорадчої ради при Сумській облдержадміністрації Володимир МИХАЙЛОВСЬКИЙ.

Головне питання порядку денного – підтримка прийняття змін до Конституції України в частині децентралізації та законопроектів напрацьованих АМУ.
Спершу міський голова презентував учасникам регіональної платформи вже напрацьовані зміни до проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)».

Під час обговорення було підтримано пропозиції щодо повноважень префектів (за пропозиціями вони мають здійснювати виконавчу владу в областях, районах і містах, замість місцевих державних адміністрацій), а також щодо однозначного визначення понять «область» та «регіон».

За підсумками обговорення, представники міст мають у п’ятиденний термін надати додаткові пропозиції щодо вищевказаного проекту Закону для узагальнення. Остаточні пропозиції направлять до Асоціації міст України.

Крім того, начальник управління «Центр надання адміністративних послуг» Алла СТРИЖОВА доповіла про правову основу та організацію здійснення виконавчими комітетами міських рад повноважень щодо державної реєстрації.

Учасники регіональної платформи також обговорили питання бюджетної децентралізації, стану розробки містобудівної документації, фінансування міст з Фонду регіонального розвитку та коштів, передбачених на соціально-економічний розвиток регіону.