Надрукувати
Перегляди: 935

Соціальні допомоги та виплати, видача гуманітарної допомоги, консультування, заходи: понад 1600 осіб прийняли минулого тижня працівники департаменту соціального захисту населення, про це розповіла його директор Тетяна МАСІК.

З питань соціального захисту надано роз’яснень 2500 сумчанам.

Крім того, упродовж тижня забезпечувалась видача продовольчих наборів, усього видано 19743 наборів державної допомоги.

Територіальним центром «Берегиня», що обслуговує 804 особи вдома, також здійснюється видача гуманітарної допомоги. За тиждень на обслуговування взято 22 особи. З цією категорією сумчан, яка потребує особливої уваги та турботи, проводиться робота і в режимі онлайн, і в режимі офлайн: 29 заходів, 11 майстер-класів за різними напрямками та інтересами.

Центр учасників АТО та членів їх сімей прийняв 108 осіб та надав відповідні соціальні послуги.

За словами Тетяни Масік, у зв’язку із внесенням громад Сумської області до переліку тих, де відбуваються активні бойові дії, збільшується кількість внутрішньо переміщених осіб, які звертаються за допомогою, наразі таких на обліку всього 8942 особи, 2503 – з початку повномасштабного вторгнення. Працівники департаменту забезпечують прийом, видачу довідок і приймають заяви на виплати грошової допомоги.

Триває робота з мешканцями, житло яких було зруйноване внаслідок бойових дій, опрацьовано документи 54 постраждалих, які подали заяви на виплату грошової допомоги на проживання. На сьогодні 14 осіб вже отримали таку допомогу за кошти резервного фонду бюджету на суму 45 тис. грн.

До Дня захисту дітей надана одноразова матеріальна допомога 160 сім’ям з дітьми з інвалідністю та родинам учасників бойових дій.

Виплати учасникам добровольчих формувань, згідно з поданими документами, виплачені. В казначейство надані документи на оплату комунальних послуг певним категоріям населення.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО висловив бачення щодо подальшого надання гуманітарної допомоги сумчанам, напрацьоване спільно з командою заступників: Олегом РЄЗНІКОМ, Вірою МОТРЕЧКО, Станіславом ПОЛЯКОВИМ, керуючим справами виконавчого комітету Юлією ПАВЛИК. Пріоритетом має бути принцип максимального охоплення усіх вразливих верств населення, тих, які гостро потребують допомоги, налагодження координації роботи гуманітарних штабів, систематизація видачі, згідно з чинними реєстрами, створеними департаментом соціального захисту, що стали спільною базою для всіх, хто займається видачею гуманітарної допомоги. Доцільно спільно напрацьовувати напрями видачі допомоги з Першим Сумським гуманітарним штабом та використовувати для цього усі наявні майданчики – для зручності мешканців громади.

За інформацією секретаря міської ради Олега Рєзніка, Першим Сумським гуманітарним штабом за п’ять робочих днів видається 3058 продуктових наборів, загалом, до 12–15 тисяч наборів за місяць згідно з реєстром. Крім того, штаб вирішує чимало питань щодо забезпечення харчування військових, надання допомоги закладам охорони здоров’я.

Місто має досить потужний потенціал для надання системної гуманітарної допомоги мешканцям Сумської міської територіальної громади.