Надрукувати
Перегляди: 1173

Про роботу комунальних служб, стан інфраструктури міста та її функціонування, обстеження пошкодженого та знищеного майна, роботу транспортної сфери розповів очільник громади Олександр ЛИСЕНКО у ході спілкування з представниками ЗМІ.

Міський голова наголосив, що робота кожної сфери важлива під час війн. Але, враховуючи те, що місто було в облозі, чільне місце належало саме забезпеченню стабільного функціонування комунальної сфери. Це стосується і опалення, і водопостачання та водовідведення, і забезпечення електрикою, вивозу сміття та усунення багатьох аварійних ситуацій на території громади.

Ворог і надалі продовжує атакувати цивільні об’єкти інфраструктури по всій Україні. У перші місяці війни у Сумах унаслідок обстрілів та бомбардувань були пошкоджені важливі об’єкти інфраструктури. По-перше, це майновий комплекс ТОВ «Котельня Північного Промвузла». За інформацією підприємства, орієнтовні збитки оцінюються у 17 млн грн. По-друге, у ТОВ «Сумитеплоенерго» частково пошкоджено обладнання. За орієнтовними підрахунками – збитки оцінюються в 1,5 млн грн.

Уряд, з метою ліквідації наслідків бойових дій та відновлення інфраструктури населених пунктів в умовах воєнного стану, передбачив виділення Сумській обласній військовій адміністрації 250 млн грн. Наразі Сумська міська рада активно взаємодіє з обласною владою щодо відновлення пошкодженої інфраструктури цими коштами. Проведено обстеження об’єктів ТОВ «КППВ», планується обстеження об’єктів ТОВ «Сумитеплоенерго». Складені акти надаються до СОВА для вирішення питання проведення ремонтних робіт.

Окрім того, у результаті збройної агресії росії проти України на території Сумської міської територіальної громади пошкоджено щонайменше 204 житлових будинки (57 багатоквартирних та 147 приватного сектору), при цьому 18 зруйновано, ремонту не підлягають.

Голова обласного центру сказав, що по місту Суми пошкоджено 165 житлових будинків: 52 багатоквартирних, 113 у приватному секторі, з них 11 повністю зруйновані. Зокрема, пошкоджено покрівлю у 76 будинках орієнтовною площею 11060 м2, потребують заміни 1002 вікна у 156 житлових будинках, пошкоджено 121 двері у 39 житлових будинках, стіни у 37 будинках.

За наявними даними, обласною військовою адміністрацією у поточному році заплановано виділення коштів (із 250 млн грн) на відновлення 41 багатоквартирного житлового будинку.

У Битицькому старостинському окрузі (в селі Битиця) зруйновано п’ять житлових будинків, потребують ремонту 27 житлових будинків (покрівля у 27 житлових будинках, орієнтовною площею 1425 м2 та заміна 138 вікон у 23 житлових будинків).

У Великочернеччинському старостинському окрузі в селі Вільшанка пошкоджено два двоповерхових житлових будинків, які ремонту не підлягають.

«Для обстеження пошкодженого та знищеного майна було створено Комісію з визначення розміру шкоди власникам (користувачам, зберігачам, володільцям тощо) знищених та пошкоджених об’єктів нерухомого майна на території СМТГ внаслідок війни (збройної агресії) російської федерації проти України. За період роботи Комісії отримано 451 заяву про проведення обстеження пошкодженого (зруйнованого) нерухомого майна, проведено обстеження та складено 471 акт. Один примірник акта обстеження отримали 375 заявників, в т.ч. 10 суб’єктів господарювання щодо обстеження приміщень комерційного призначення; видано 10 актів обстеження багатоквартирних будинків, обстежених за заявами управителів, ОСББ, та три акти обстеження нежитлових приміщень. Непридатними для проживання визнано 51 житлове приміщення (житлові будинки, квартири у багатоквартирних будинках). Всього по житловому фонду нанесено ушкоджень на орієнтовну суму 21,36 млн грн», – поділився із журналістами Олександр Лисенко.

Транспортна галузь міста досі працює в нестабільному режимі – через нестачу паливно-мастильних матеріалів, пошкодження транспортної інфраструктури та автобусів.

Міський голова сказав, що від 26 березня розпочалося відновлення роботи громадського транспорту. Поступово збільшувалася кількість одиниць транспорту та тривалість роботи.

На сьогодні обслуговуються всі приватні автобусні маршрути за виключенням тих, на яких було достроково припинено договори. Через нестачу водіїв кількість приватних автобусів на маршрутах становить половину від потреби. Випуск комунального автотранспорту зменшився вдвічі: частину автобусів передано військовим та на інші потреби, частину пошкоджено.

Через пошкодження контактної мережі по вул. Герасима Кондратьєва та вул. Харківська (район Харківського шляхопроводу) та виходу з ладу однієї з тягових підстанцій наразі немає можливості пускати тролейбуси до кінцевих зупинок по вул. Роменська та вул. Білопільський шляху, а також обслуговувати тролейбусні маршрути № 3, № 12, № 14, № 16, № 21 та збільшувати кількість тролейбусів на маршрутах № 5, № 7, № 10А.

Збитки у галузі транспорту внаслідок бойових дій становлять близько 9 млн грн.

Також на початку березня водії КП «Електроавтотранс» брали участь в евакуації населення з Сум, а вже потім – зі звільненого Тростянця.

З огляду на ситуацію в країні й те, що Державна казначейська служба України фінансує лише роботи з відновлення критичної інфраструкти, передбачає кошти для виплати заробітних плат та соціальних виплат, від капітальних видатків доведеться практично відмовитися. Не потрапляє під фінансування й продовження будівництва сміттєвого полігону, але міський голова повідомив, що уже готують листа до КМУ з проханням включити цей важливий об'єкт до переліку дозволених.

Насамкінець Олександр Лисенко подякував кожному працівнику комунальних підприємств та критичної інфраструктури, водіям та тим, хто не стояв осторонь, допомагаючи в забезпечення стабільного функціонування громади.