Надрукувати
Перегляди: 1408

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час спілкування з журналістами розповів, що від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України заклади медицини, освіти та соціального закладу змогли організувати роботу та не припиняли ні на день свою діяльність.

Голова Сумської міської громади сказав, що від початку російської агресії фахівці первинної ланки медичної допомоги працювали сім днів на тиждень, прийом проходив в усіх амбулаторіях за окремим графіком. Лікарі різних спеціальностей консультували пацієнтів дистанційно за допомогою мобільного зв’язку. Цілодобово надавалася стаціонарна медична допомога в усіх шести установах.

У КНП «Клінічний пологовий будинок Пресвятої Діви Марії» з початку війни народилося 311 дітей – 162 хлопчики та 149 дівчаток, з них три двійні.

Від 24 лютого до міських медичних підприємств звернулися для лікування 43 постраждалих внаслідок військової агресії росії: 25 захисників України, 14 цивільних осіб та було доставлено чотирьох російських військових.

В умовах ведення бойових дій місто було відрізане від основних логістичних шляхів, тому в аптечних закладах виник дефіцит медичних препаратів. Як зазначив Олександр Лисенко, тут потрібно згадати й волонтерів, які допомагали доставляти ліки в громаду, підвозили медиків до місця роботи. Вже після деблокади до аптек були завезені майже усі життєвонеобхідні препарати.

Також під час активних бойових дій для забезпечення потреби у медичних препаратах та матеріалах управлінням охорони здоров’я було організовано надання гуманітарної допомоги: 27 палетів медпрепаратів, 10 палетів комбінованих (медикаменти, медичний одяг, витратні матеріали та перев’язувальний матеріал), 57 коробок дитячого харчування, дві коробки засобів дитячої гігієни та автомобіль швидкої допомоги. Усе вищезгадане розподілили відповідно до потреб закладів та військових.

Освіта в умовах війни спрацювала дуже оперативно – на два тижні навчання призупинили, а вже потім його було відновлено в дистанційному форматі. Учителі зробили для цього все можливе – відновили зв'язок із учнями, які через війну вимушені були покидати свої домівки і шукати мирного неба в інших місцях, налагодили комунікацію з батьками.

У такій формі діти здобували знання до завершення навчального року. Епідемія коронавірусу вже загартувала наших освітян, тому вся малеча могла брати участь у навчально-виховному процесі.

Окрім того, наші педагоги активно брали участь у видачі гуманітарної допомоги містянам, займалися благоустроєм територій освітніх закладів і установ, а також усього міста.

Департаментом соціального захисту населення за 100 днів війни надано більше 53 тисяч послуг соціального характеру. Протягом цього періоду забезпечувалася виплата державних соціальних допомог 14 тис. осіб на 89 млн грн, житлових субсидій та пільг на житлово-комунальні послуги перераховано понад 29 тисячам домогосподарств на 100 млн грн.

Згідно з програмами соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей», з бюджету громади профінансовано 63,5 млн грн.

Олександр Лисенко додав, що з кінця лютого вдалося організувати роботу кол-центру, до якого мешканці громади і наразі можуть звернутися у разі потреби в гуманітарній допомозі. Понад 6500 мешканців виявили потребу в отриманні гуманітарної допомоги, уже видано 4478 продуктових наборів.

Окрім того, продовжується видача продовольчих товарів тривалого зберігання від держави: вже такі набори отримали 19 тис. містян.

Також надається допомога ВПО, які прибувають до нашої громади з місць активних бойових дій: всього за час війни прийнято 2130 таких осіб. Організовано видачу продуктових наборів і речей: 416 проднаборів надано потребуючим особам цієї категорії, понад 50 осіб забезпечено речами.

Мешканцям громади, житло яких було зруйновано внаслідок війни і визнане непридатним для проживання, оформлено цільові щомісячні виплати для покриття витрат на проживання (кошти з бюджету громади, для родин із однієї-двох осіб – три тис. грн, для трьох і більше осіб – чотири тис. грн). Представниками 23 постраждалих домогосподарств надано заяви та відповідні документи для виплати допомоги за квітень на 76 тис. грн.

Підсумовуючи все вищесказане, Олександр Лисенко відзначив роботу медиків, освітян та працівників сфери соціального захисту, охарактеризувавши їхню роботу як надзвичайно важливу та життєвонеобхідну.