0010.jpg

Сумська міська рада оголошує про початок формування переліку присяжних Зарічного районного суду м. Суми та Ковпаківського районного суду м. Суми на 2023 – 2026 роки.

Про це повідомили у правовому управлінні.

Конституція України гарантує громадянам участь у здійсненні правосуддя через присяжних. Залучення громадян до судового процесу робить його ще більш прозорим та сприяє зростанню довіри у населення до правосуддя.

Присяжні залучаються до розгляду у цивільних справах про:

  • обмеження, поновлення цивільної дієздатності особи або визнання недієздатною;
  • визнання особи безвісно відсутньою чи померлою;
  • усиновлення;
  • надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;
  • примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

Вони також беруть участь у здійсненні правосуддя щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі.

Присяжним може бути дієздатний громадянин України, якому виповнилося від 30 до 65 років і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція суду. Такий громадянин не повинен мати захворювань, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного, незняту чи непогашену судимість; адміністративні стягнення за вчинення корупційного правопорушення, а також має володіти державною мовою.

Не можуть бути присяжними прокурори, військовослужбовці, правоохоронці, державні службовці, адвокати, нотаріуси, посадові особи органів місцевого самоврядування.

На них поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів на час виконання ними обов’язків у суді. Роботодавець зобов’язаний увільнити присяжного від роботи на час виконання ним обов’язків у суді.

Документи (заява, згода на обробку персональних даних, довідки про відсутність судимості та психічного захворювання, копія паспорта), приймаються до 1 листопада за адресою: м. Суми, вул. Горького, 21, каб. 210 (канцелярія).

Потому відповідна робоча група розгляне заяви сумчан, які зголосяться, і сформує списки присяжних, які будуть затверджені міською радою.

Інформація про городян, які виявили намір стати присяжними, розміщуватиметься на Інформаційному порталі Сумської міської ради та у соціальних мережах. Всі зацікавлені особи можуть подавати свою інформацію, яка їм відома про містян, які виявили бажання стати присяжними на електронну адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. та письмово до канцелярії міської ради.

Нагадаємо, що у 2020 році було верше сформовано переліки присяжних для двох районних судів м. Суми. Тож трирічний термін їх повноважень вже завершується.

Детальніше про умови добору присяжних

***

Приєднуйтеся: