005.jpg

Депутати міської ради ухвалили звернення до Прем’єр-міністра України Дениса ШМИГАЛЯ щодо уніфікації державних виплат за загиблих захисників і захисниць України.

Сумські обранці наголошують на тому, що наразі члени сімей добровольців, які загинули під час бойових дій до початку повномасштабного вторгнення, отримують одноразово від 1,8 до 2 млн грн. Такий саме розмір виплати планується встановити й для рідних загиблих внаслідок повномасштабної війни добровольців. Це значно менше (майже у вісім разів) ніж розмір одноразової грошової допомоги членам сімей загиблих військовослужбовців. Але ж на початку військової агресії російської федерації проти України цивільні особи брали активну участь в обороні України, захисті населення та інтересів держави.

Депутати міської ради звертають увагу Уряду на несправедливість такої політики держави у розмежуванні та розрізненні захисників і захисниць України, які загинули захищаючи безпеку населення та інтереси держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, адже фактично, як військові, так і добровольці, виконували бойові завдання із захисту Батьківщини.

«Зважаючи на те, що розмір отримуваної членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України одноразової грошової допомоги є фактично матеріальною компенсацією держави за втрату сім’єю годувальників, подякою та відзнакою за мужність і героїзм, а отже не повинен залежати від статусу особи (цивільний чи військовий), який загинув, коли захищав Батьківщину», – зазначається у зверненні.

Депутати міської ради вважають, що держава повинна взяти на себе зобов’язання забезпечити гідну систему підтримки членів сімей загиблих захисників і захисниць, зокрема в частині паритетного розміру виплати одноразової грошової допомоги. Тож, просять Прем’єр-міністра доручити Міністерству оборони України, Міністерству у справах ветеранів України та Міністерству фінансів України спільно напрацювати проєкт нових змін до постанов Уряду, які дозволять уніфікувати розміри одноразових грошових виплат членам сімей добровольців, які загинули, захищаючи Батьківщину внаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Як зауважила депутат міської ради Ірина ДЯДЕНКО, наскільки це можливо, депутатський корпус намагається допомогою з бюджету громади подолати несправедливість у підході до зазначеної категорії, але на державному рівні має бути ліквідовано диспропорцію у питанні призначення одноразової грошової допомоги загиблим захисникам і захисницям України.