0010.jpg

Про це 16 червня під час офіційної зустрічі з представниками міської влади повідомив директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Андрій КИРЧІВ, який перебуває з візитом у місті з нагоди Днів сталої енергії.
На зустрічі були присутні, секретар Сумської міської ради Андрій БАРАНОВ, заступник міського голови, керуючий справами виконкому Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ, заступники міського голови Олександр ЖУРБА, Степан ПАК, Альона ДМІТРЄВСКАЯ, директор департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА, директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН та радник міського голови Олександр БОЙКО.

За словами Віктора Волонтирця, однією із першочергових проблем, яка потребує вирішення є енергозбереження та підвищення енергоефективності в будівлях міського господарства. Стан бюджетних, житлових будівель, комунальних підприємств для підвищення їх енергоефективності потребує значних капіталовкладень.

У місті діє Програма енергозбереження та енергоефективності у бюджетній сфері м. Суми на 2014-2016 роки. У рамках програми в 2015 році з міського бюджету були профінансовані заходи з енергозбереження в закладах та установах бюджетної сфери на суму 7,9 млн. грн.

У свою чергу, продовжив Віктор Волонтирець, міська влада розуміє, що встановлення скажімо одного твердопаливного котла не вирішить питання енергоощадливості, необхідно проводити повну реконструкцію будівель, утеплювати стіни тощо.

Тому важливим для міської влади є пошук конструктивних рішень щодо розробки та реалізації місцевої політики сталого енергетичного розвитку, пошуку інвестицій для впровадження заходів, наслідування позитивного досвіду у сфері енергозбереження українських та європейських міст.

Андрій КИРЧІВ запевнив, що Асоціація «Енергоефективні міста України» максимально залучатиме місто Суми для реалізації проектів. Тим паче, що із 29 вересня 2015 року місто Суми є підписантом Угоди Мерів, а 25 травня 2016 року Суми приєднались до Добровільного об’єднання органів місцевого самоврядування – Асоціації «Енергоефективні міста України».

На переконання директора Асоціації, якщо міста України забезпечать енергоефективність, держава зможе обмежитися своїми ресурсами і не закуповувати їх в інших країнах. Більше того, з деяким часом країна може навіть вийти на експорт.

Асоціація підтримувала Суми ще за довго до того, як місто приєдналося до неї. Відтепер розпочнеться більш активна співпраця.

Нагадаємо, нині членами Асоціації «Енергоефективні міста України» є 59 міст. Поки що до неї приєдналися далеко не всі обласні центри України.