0010.jpg

Начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО розповіла про головні здобутки галузі охорони здоров’я Сумської міської ТГ у 2023 році.

«Попри ситуацію в країні, складні часи, галузь працювала та розвивалася. Основна мета – надання якісної медичної допомоги нашим пацієнтам. Всі ми бачимо, як оновлюються наші заклади. Це завдяки тому, що медична реформа в Сумах запрацювала сповна, про що можна говорити з упевненістю, та завдяки тому, що керівництво громади приділяє увагу розвитку закладів, власником яких є Сумська міська рада», – сказала посадовець.

Серед головних надбань Олена Чумаченко назвала, зокрема, поповнення матеріально-технічної бази закладів. Протягом року управління уклало договорів на 23 одиниць обладнання на загальну суму понад 110 млн грн. Більшість устаткування, 21 апарат, вже слугує пацієнтам. Решту готуються ввести в експлуатацію. Серед придбаного – діагностичне та операційне обладнання, апарати для лабораторних досліджень, стоматологічні установки. Так, у КНП «Центральна міська клінічна лікарня» з’явилася інноваційна апаратура для лікування методами точкового впливу при важких видах порушень серцевого ритму. З її допомогою лікарі вже допомогли 29 пацієнтам – в усіх випадках із позитивним ефектом.

Рухалася далі галузь і в напрямку створення безпечних умов для пацієнтів і медичних працівників. На облаштування укриттів спрямували понад 66 млн грн. Левова частка (понад 52 млн грн) – кошти бюджету громади, решта – власні кошти лікарень, отримані від НСЗУ за надання медичних послуг. Наразі завершено роботи з облаштування укриттів у КНП «Клінічний перинатальний центр Пресвятої Діви Марії», на завершальному етапі – у КНП «Центральна міська клінічна лікарня», КНП «Клінічна лікарня № 5», КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди», КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона», КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1». По КНП «Клінічна лікарня № 4» та КНП «Сумська міська клінічна стоматологічна поліклініка» виділені кошти на виготовлення проєктно-кошторисної документації.

Серед досягнень поточного року й відкриття у КНП «Центральна міська клінічна лікарня» відділення судинної хірургії, КНП «Клінічна лікарня № 5» – кабінетів додаткових послуг та процедур комплексного реабілітаційного відділення «Слобожанщина», оновлення поліклініки та ремонт насосної станції, переїзд до окремого комфортного приміщення амбулаторії № 5 КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1», відкриття у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Сумського міського центру лабораторної діагностики. Нині в цьому закладі завершують капітальний ремонт у реабілітаційному відділенні.

Зробила сумська медицина цього року й вагомий крок у напрямку енергонезалежності: у КНП «Центральна міська клінічна лікарня» встановили сонячну електростанцію, яка в ясні дні покриває 52% потреб закладу.

Суми|новини Сум|сумські новини|укрнет