001.jpg

Сумські депутати вимагають від начальника Сумської МВА Олексія ДРОЗДЕНКА невідкладно погасити перед бійцями добровольчих формувань Сумської МТГ борги з виплати грошової допомоги та забезпечити у подальшому належне та вчасне фінансування ДФТГ.

Під час обговорення цього питання депутат Вадим АКПЄРОВ наголосив, що з перших днів повномасштабного російського вторгнення добровольці були важливим елементом воєнного спротиву.

Сьогодні ж, вважає депутат, довкола питання фінансування ДФТГ – багато маніпуляцій, які поширюють Сумська МВА та ОВА. Зокрема, стверджуючи, що в бюджеті громади немає коштів на утримання добровольчих формувань.

«Протягом трьох місяців бійці добровольчих формувань сумської громади не отримують виплат грошової допомоги, попри те, що кошти на їх фінансування були закладені у бюджеті громади на 2024 рік. На сьогодні людям повідомили, що їм виплатять гроші за серпень, натомість, не йдеться про виплату боргів за липень і вересень, який теж уже закінчився. Ситуація із наповненням бюджету була складною і минулого року, однак, депутати знайшли можливість профінансувати утримання добровольчих формувань», – зазначив Вадим Акпєров.

Як зазначено у зверненні, відповідно до частини другої статті 14 Закону України «Про основи національного спротиву» саме міські ради забезпечують у межах відповідних видатків місцевих бюджетів належне фінансування заходів національного спротиву місцевого значення та сприяють створенню добровольчих формувань територіальних громад.

Після утворення Сумської міської військової адміністрації повноваження щодо розпорядження видатками місцевого бюджету покладені на її начальника.

Тож, депутати звернулись до начальника Сумської МВА Олексія Дрозденка з вимогою невідкладно виплатити бійцям добровольчих формувань Сумської територіальної громади тримісячну заборгованість.

А також забезпечити, в межах передбачених видатків місцевого бюджету, належне матеріальне й фінансове забезпечення ДФТГ та його вчасне надання.