Надрукувати
Перегляди: 1641

Таке рішення ухвалила на своєму засіданні 22 вересня Координаційна рада з питань громадського (партиципаторного) бюджету м. Суми.

Члени Координаційної ради остаточно визначалися з переліками позитивно та негативно оцінених проектів. У підсумку, з 75 поданих до Сумської міської ради негативно оцінені 16 проектів, тобто до голосування допущені 59 проектів громадського бюджету.

Нагадаємо, що після зустрічі 13 вересня з авторами проектів, які попередньо потрапили до категорії неможливості їх реалізації (усього таких було 25), частину ініціатив містян представники структурних підрозділів доопрацювали та узгодили з їх ініціаторами. Тим самим перевівши їх до категорії позитивно оцінених.

Тож 22 вересня посадовці доповіли про результати такого доопрацювання, і присутні зосередилися на двох «проблемних проектах» - №21 («Купол бачення») та №33 («Будинок мрії»).

Розміщення Куполу попередньо узгодили з управлінням архітектури та містобудування у парку Кожедуба, але члени Координаційної ради звернули увагу, що взимку це місце є досить безлюдним і тому не буде виконуватися умова публічності та доступності. Крім того, у рекреаційній зоні заборонене будівництво, тож присутні запропонували розмістити об’єкт на вул. Набережна р. Стрілки в районі вул. Кузнечної. Тим самим, проект залишився у категорії «позитивно оцінений», але змінив своє місце можливого розташування.

Щодо «Будинку мрії», за додатковою перевіркою Департаменту забезпечення ресурсних платежів, з’ясували, що і земельна ділянка біля будинку №6а по вул. Псільська перебуває у власності ОСББ, і приміщення - у оренді, а орендар має власним коштом проводити ремонтні роботи. Тож більшістю голосів проект все ж таки відхилили.

Ще по двом проектам - №5 та №7, що передбачають оновлення спортивної інфраструктури та благоустрій в районі школи №5 та біля гідрокар'єру на Баранівці, перелік об’єктів/робіт та їх загальний кошторис буде уточнено.

Мова йшла і про організацію голосування, яке передбачається у паперовому та електронному форматі. Пункти для голосування пропонують розмістити у приміщеннях шкіл та бібліотек, а також ЦНАПу.

Електронне голосування, як повідомив голова Координаційної ради Андрій БАРАНОВ, реалізувати допоможуть фахівці з Фонду «Східна Європа», з якими Сумська міська рада вже активно працює на веб-платформі «Єдина системи місцевих петицій» www.e-dem.in.ua. На її базі вже завершується створення окремого функціоналу, який допоможе сумчанам визначатися з підтримкою проектів громадського бюджету.

Наступне засідання Координаційної ради відбудеться 3 жовтня, на якому остаточно затвердять процедуру та умови голосування. Але сумчани вже зараз мають можливість ознайомитися з проектами та визначитися, за які з них віддадуть свої голоси вже за кілька тижнів.

Нагадаємо, що проекти-переможці, що отримають найбільшу підтримку сумчан, у межах фінансування на 2017 рік (5 млн. грн.) будуть обов’язково реалізовані міською владою у наступному році.