Надрукувати
Перегляди: 1618

27 вересня у Торгово-промисловій палаті відбулося підбиття підсумків співробітництва міської ради та бізнесу на основі меморандуму, підписаного напередодні місцевих виборів 2015 року.

Серед учасників обговорення були представники Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE), депутати міської ради та керівники структурних підрозділів, підприємці, представники діючих місцевих та регіональних об’єднань малого та середнього бізнесу.

Головним чином увагу зосередили на тому, чого вдалося досягти за цей рік та які ж пункти із відповідного Розпорядження міського голови були виконані. Загальна їх кількість сягнула 20 за 6 напрямками, серед яких: налагодження транспортної інфраструктури та кадрової політики для бізнесу, розвиток туристичного бізнесу Сумщини, впровадження принципу «прозорих правил гри» для підприємців обласного центру, виведення сумського бізнесу «з тіні» та популяризація підприємництва, захист місцевого товаровиробника.

Стосовно налагодження транспортної інфраструктури присутній на заході народний депутат України Олександр СУГОНЯКО зауважив, що відсутність доріг в напрямку Суми-Пирятин, Суми-Київ є значною перешкодою для підприємницької діяльності та можливості нормального виходу на ринки України та Європи. Тому вже проведено тендери на 109 млн грн. та 60 млн грн. для Полтавського та Харківського напрямків. До кінця жовтня планують закрити питання і по дорогах, що пролягають поблизу Сум.

Зупинялися учасники заходу і на питаннях залізничного та авіаційного сполучення міста з рештою регіонів України. Тут також було багато спірних питань, які показали, що цей аспект потребує більш детального та глобального розгляду. Зокрема депутат міськради Ігор ПЕРЕПЕКА підкреслив, що залізничне сполучення Сум залишає бажати кращого через те, що кожні півгодини-годину до столиці відправляється маршрутне таксі, що призводить до зменшення кількості пасажирів у поїздах. Відповідно кількість останніх Укрзалізниця виправдано скорочує.

Після того, як присутні зупинилися на кожному із напрямків, керівник Спілки підприємців, орендарів та власників Сумської області» Світлана ІЧЕНСЬКА підкреслила, що позитивне вирішення всіх цих питань можливе лише в тому разі, якщо буде конструктивний діалог між владою та бізнесом.

Головне ж – бажання перетворити Суми на краще місто України. Для цього потрібно залучати справжніх фахівців своєї справи у кожну із вищенаведених сфер та працювати над тим, щоб цієї справи долучалися і іноземні спеціалісти.

Нині ж Розпорядження міського голови знаходиться на етапі реалізації.