Надрукувати
Перегляди: 2202

28 вересня під час пленарного засідання XIV сесії міської ради депутати підтримали Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Суми (ПДСЕР) до 2025 року.

Перш ніж проголосувати за цей проект рішення, сумські обранці заслухали голову Експертної Платформи з енергоефективності Ігоря ЧЕРКАШИНА та директора приватної енергетичної компанії «Оптіменерго» Михайла ТАРНОВСЬКОГО.

Ігор Черкашин подякував владі Сум, яка сама проявила ініціативу та підтримала програму розвитку ООН про заборону використання ламп розжарювання та ртутновмістних ламп в муніципальному секторі.

Які ж саме переваги отримає місто після того як ПДСЕР буде затверджено, пояснив Михайло Тарновський. За його словами, передусім це чудова можливість для Сум стати дійсно європейським містом, яке раціонально використовує енергоресурси, альтернативні та відновлювальні джерела енергії, зменшує викиди парникових газів.
Окрім того, ПДСЕР не є жорстким документом. Зі зміною обставин, а також з появою результатів і досвіду внаслідок реалізації енергоефективних заходів, до нього можуть вноситися зміни.

Для реалізації Плану з місцевого бюджету необхідно буде виділити 185,6 млн грн., але при цьому додаткові кошти можна буде залучити через міжнародні фінансові установи, гранти або за рахунок механізмів державно-приватного підприємництва, суми яких можуть сягнути 34, 6 млн грн. та 345 млн грн. відповідно.

Нагадаємо, 17 вересня відбулися громадські слухання за участі представників Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», міської влади, структурних підрозділів, комунальних підприємств та організацій, під час яких обговорили План дій сталого енергетичного розвитку міста Суми (ПДСЕР) до 2025 року. Тоді ж було ухвалено і відповідну резолюцію. 20 вересня виконавчий комітет також розглянув відповідне питання та рекомендував міській раді затвердити План дій сталого енергетичного розвитку міста Суми до 2025 року.

Сьогодні депутати підтримали сумчан у їхній позиції слідувати принципам енергоефективності та енергоощадливості і віддали 38 голосів за цей проект рішення.