Надрукувати
Перегляди: 1759

Суми посіли четверте місце у Індексі демократичності міст. Такий підготовлений експертами Українського незалежного центру політичних досліджень за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та проекту «Громадяни в дії».

Індекс охопив 48 найбільших міст України, які були обрані в усіх областях. У рамках дослідження було проаналізовано нормативно-правові документи, які регулюють механізми місцевої демократії, інструменти участі членів територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення, забезпечення прозорості, відкритості та підзвітності органів місцевого самоврядування:

1. Статут територіальної громади

2. Місцеві ініціативи

3. Громадські слухання

4. Громадська експертиза

5. Звітування міських голів та депутатів міських рад

6. Загальні збори громадян за місцем проживання

7. Електронні петиції

8. Консультації з громадськістю

9. Громадські бюджети участі

10. Регламенти виконавчих комітетів міських рад

11. Регламенти міських рад

12. Положення про постійні депутатські комісії

13. Положення про помічників-консультантів депутатів міських рад

Збір інформації тривав протягом березня-квітня, після чого експерти УНЦПД провели оцінку кожного з понад 700 нормативних актів, визначаючи якість нормативного забезпечення демократичного управління у містах України та сформували загальний рейтинг – Індекс демократичності міст, який демонструє рівень відповідності європейським стандартам відкритості, прозорості та підзвітності міської влади.

У підсумку Суми з 49% посіли у ньому 4 місце, поступившись лише Чернівцям, Чернігову та Івано-Франківську.

Найбільш високу оцінку Суми отримали за електронні петиції, запровадження громадського (партиципаторного) бюджету, звітування міського голови, роботу міської ради та постійних депутатських комісій, Статут територіальної громади та ін.

«Це приємний показник для нас, але не зупиняємось!», - наголосив міський голова Олександр ЛИСЕНКО, коментуючи рейтинг і підкреслюючи його достовірність.