001.jpg

21 грудня під час чергового засідання міської ради сумські депутати звернулися до Прем’єр-міністра України Володимира ГРОЙСМАНА з проханням вплинути на ситуацію, що склалась на ВАТ «SELMI».

Головним чином дане звернення покликане вирішити нагальне питання інвестування та державної санації заводу.

Сумські обранці звернули увагу Прем’єр-міністра на те, що завдяки послідовній, конструктивній позиції міської влади, зверненню до Харківського апеляційного господарського суду з клопотанням про скасування постанови господарського суду Сумської області про ліквідацію підприємства, апеляційну скаргу було задоволено, постанову щодо ліквідації підприємства скасовано, повернуто в процедуру санації.

Паралельно з тим, представники міської влади систематично беруть участь у зборах комітетів кредиторів. Стан сплати боргів із заробітної плати на підприємстві постійно розглядається на засіданнях міської комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати.

Водночас органи місцевого самоврядування не мають повноважень щодо вирішення питань реструктуризації , державної санації та націоналізації ВАТ «SELMI», відновлення його діяльності.

Завдяки цим зусиллям столичні посадовці почули проблеми підприємства. 11 лютого 2015 року Верховна Рада України ухвалила Постанову № 2039 про рекомендації парламентських слухань на тему: «Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави». Відповідно до п. 4.4.7. Постанови передбачено вжиття заходів щодо повернення у державну власність і відновлення виробництва провідного підприємства України у галузі наукового і навчального приладобудування ВАТ «SELMI».

На жаль, відповідної постанови Кабінету Міністрів України щодо вирішення подальшої долі підприємства упродовж 2015-2016 років прийнято не було. З огляду на це, депутати просять Прем’єр-міністра України знайти можливість щодо виділення бюджетних коштів для державної санації підприємства, прийняття урядової Постанови, яка б урегулювала питання націоналізації ВАТ «SELMI», соціально-економічні, організаційні, юридично-правові та кадрові питання.

Таке урядове рішення поставило б крапку у неоголошеній війні російських акціонерів проти свого ж підприємства, яка триває кілька років поспіль і має на меті руйнування національної економіки.