Надрукувати
Перегляди: 1753

Про це свідчать результати моніторингу процесу прийняття місцевих бюджетів на 2017 рік, який був проведений Громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!».

Про підсумки дослідження, яке громадські експерти провели у понад 30 містах України, включаючи усі обласні центри та Київ, розповіли на прес-конференції у столиці 27 грудня.

Моніторинг мав на меті визначити рівень місцевих бюджетних процесів в аспекті прозорості, відкритості до участі громадян та дотримання вимог законодавства.

Експерти Громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» оцінювали міста за 11 критеріями. По кожному з них виставлялися бали: 0; 0,5; 1.

Суми з стовідсотковим результатом (11 балів) посіли 1 місце. За висновком фахівців, лише в Сумах бюджетний процес був організований на відповідному рівні, що означає не тільки дотримання формальних вимог законодавства, а й високий рівень залучення громадськості.

«Формування бюджету – надважливе питання для розвитку нашого міста. Ми неодноразово наголошували на цьому і запрошували активістів, громадські експертні комісії та просто небайдужих громадян до участі у цьому процесі. Саме тому, на мою думку, ми і відзначені в рейтингу у лідерах. Це була спільна робота міської влади та громади міста», - зазначив міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

Другим у рейтингу стало м. Вознесенськ (Миколаївська обл.) з 10 балами. Далі – Вінниця, Одеса, Запоріжжя, Ужгород, Чугуїв (Харківська обл.) – по 8,5 балів.

В цілому, зазначають у ГП «За прозорі місцеві бюджети!», бюджетний процес на місцевому рівні має цілу низку недоліків: не оприлюднення проектів рішення про бюджет чи недотримання термінів та повноти оприлюднення, недотримання термінів затвердження бюджету, передбачених законодавством, обмеження доступу громадян на сесії місцевих рад та небажання органів влади проводити консультації з громадянами щодо проектів бюджетів.

З повним аналізом моніторингу можна ознайомитися на сайті Громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!».